Hækkerup: En håndfuld kunstnere trues

I september blev digteren Yahya Hassan slået i ansigtet. Enkelte andre kunstnere trues også, siger minister

Trusler mod kunstnere i Danmark er heldigvis ikke noget udbredt fænomen, men det er alvorligt for de kunstnere, der trues.

Sådan lyder det fra justitsminister Karen Hækkerup (S), som torsdag var til samråd i retsudvalget om ytringsfrihed.

Samrådet var indkaldt af Liberal Alliances Merete Riisager, som mener, at kunstnere i Danmark står i en ny situation:

- Kunstnere kan ikke længere kritisere magthavere, idéer og religioner uden at frygte for deres sikkerhed og liv. Det er en ny situation.

Hun indkaldte til samrådet, før digteren Yahya Hassan blev overfaldet på Københavns Hovedbanegård, hvor han fik slag i ansigtet og på kroppen.

Et overfald, der skete efter udgivelsen af hans digtsamling, der kritiserer grupper af muslimer, der isolerer sig i ghettoer og ikke tager sig af deres børn.

- Der er noget helt galt, når man på den måde kan sætte sig ned og forudsige et voldeligt overfald på en kunstner. Vi mener, der foregår en værdikamp blandt danske muslimer her i landet, som har fået en meget farlig form, siger Merete Riisager.

Justitsminister Karen Hækkerup nedtoner dog omfanget af trusler mod danske kunstnere.

- Det er ikke politiets vurdering, at der finder mange trusler sted mod kunstnere.

- Der er hvert eneste år mange trusler mod danskere fra ekskærester, naboer og andre. Når det gælder kunstnere, er politiets vurdering, at en håndfuld kunstnere har modtaget trusler på grund af deres ytringer, siger Karen Hækkerup.

Hun fastslår, at der i dag er strenge straffe, når det gælder trusler eller vold, som udføres i et forsøg på at knægte en kunstners ytringsfrihed.

Blandt andet fik Yahya Hassans overfaldsmand en straf på fem måneder, selvom der var tale om simpel vold. Det er et udtryk for, at overfald på en kunstner bliver set som en skærpende omstændighed, mener ministeren.

Ud over strenge straffe har politiet mulighed for at beskytte danskere - og dermed kunstnere - der udsættes for trusler, ved at flytte dem til en ny bolig, tildele dem livvagter eller give dem en overfaldsalarm.

Men det vigtigste for at kunne bekæmpe ekstremisme er en forebyggende indsats, hvor man tager fat i de unge, inden de udvikler ekstreme holdninger, mener justitsminister Karen Hækkerup.

0 kommentarer
Vis kommentarer