Minister kræver svar: Søskendepar tvunget fra hinanden

Socialminister Anette Wilhelmsen kræver en redegørelse fra Odense Kommune, der har tvangsfjernet et søskendepar fra deres plejefamilie - og anbragt dem på hver deres institution

Plejebørnene Laura og Lars blev fjernet fra deres plejeforældre den 1. december. De er blevet anbragt på hver deres institution på Fyn. (Privatfoto)
Plejebørnene Laura og Lars blev fjernet fra deres plejeforældre den 1. december. De er blevet anbragt på hver deres institution på Fyn. (Privatfoto)

Socialminister Anette Wilhelmsen (SF) kræver nu svar fra Odense Kommune i en sag om et søskendepar, Lars og Laura, der 1. december blev tvangsfjernet fra deres plejeforældre i Ringe på Midtfyn.

Der har de boet, siden de var spæde.

Da Laura på 11 og Lars på 13 blev fjernet fra plejefamilien blev de to skilt fra hinanden, og anbragt på hver deres institution på Fyn. Og det er netop adskillelsen af de to søskende, som har fået socialminsteren til at bede om en redegørelse.

Forskellige diagnoser

Børnene har adskillige, men samme diagnoser, og plejeforældrene har været i strid med Odense Kommune om, hvorvidt de var i stand til at passe dem eller ej.

Plejeforældrene har fået stor opbakning fra fynboerne, men hverken klager, argumenter eller et fakkeloptog i Odense har kunnet ændre kommunens beslutning.

Sidste gang plejeforældrene så Lars, var på hans fødselsdag den. 11 december, og Laura har de ikke set siden den 4. december.

- Det er to børn, vi tydeligt kan se, er i sorg og i krise, siger plejemoderen Elin Søndergaard til Ekstra Bladet.

Det er Odense, der er den anbringende kommune, fordi børnenes biologiske far er fra Odense.

Børnene blev tvangsfjernet fra plejeforældrene, selv om også børnenes biologiske far var imod.

Folketingsmedlem Karina Adsbøl, der er medlem af Socialudvalget for Dansk Folkeparti, og Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo er gået ind i sagen.

Man skiller børnene
- Det store problem i den konkrete sag, er, at man fjerner børnene og anbringer dem hver for sig. Man skiller børnene. Og det er imod de regler, der er på det her område, siger Vesselbo.

Han regner med, at ministeren tager fat i det, når hun har fået redegørelsen fra Odense Kommune.

Anette Wilhelmsen gik ind i sagen efter Dansk Folkepartis Karina Adsbøl bad hende svare på, om hun finder det rimeligt, at Odense Kommune har skilt et søskendepar ad, som kommunen har tvangsfjernet fra deres plejefamilie.

Karina Adsbøl har sammen med Eyvind Vesselbo, kaldt ministeren i samråd den 14. januar om den konkrete sag, og lignende sager.

- Jeg mener, at ministeren har et ansvar for det her, og hun må på banen, siger Karina Adsbøl.

Ministeren har ikke ønsket at kommentere sagen over for Ekstra Bladet, men i sit svar til Karina Adsbøl skriver hun, at anbragte børns forhold til deres søskende er meget vigtigt for børnenes trivsel og udvikling.

Derfor er det også i forbindelse med Barnets Reform præciseret i servicelovens § 68 b, at hvis et barn eller en ung har søskende, der er anbragt uden for hjemmet, skal kommunen vælge samme anbringelsessted, med mindre de øvrige søskendes eller barnets behov eller andre væsentlige forhold taler imod det.

Plejemoren siger:

- Børnene har boet her i familien lige siden, de er blevet født. De kommer fra barselsgangen, og over i vores hænder. Vi er ikke biologiske forældre, men de to betragter jo os som deres forældre, siger Elin Søndergaard.

1 af 2 Plejemoderen Elin Søndergaard med sin plejedatter Laura. (Privatfoto)
2 af 2 Plejebørnene Laura og Lars blev fjernet fra deres plejeforældre den 1. december. De er blevet anbragt på hver deres institution på Fyn. (Privatfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer