Rusland irriteret på EU: Lad være med at presse Ukraine

Rusland er overrasket over fortsatte forsøg på at lægge pres på Ukraines regering, siger udenrigsminister

Rusland beskylder de europæiske lande for at forsøge at presse Ukraine til at knytte tættere bånd med EU dagen efter, at russerne og ukrainerne har indgået en stor økonomisk aftale.

Rusland er "overrasket" over disse "forsøg på at lægge pres" på Ukraines regering, siger Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og tilføjer, at disse forsøg "fortsætter trods den netop indgåede aftale".

Lavrov langer ud efter europæernes snak om "frit valg".

- Denne frase, denne appel, vil fratage en suveræn stat dens ret til at håndtere situationen på egen hånd og handle i overensstemmelse med dens nationale interesser, siger Sergej Lavrov.

EU måtte for nylig endeligt opgive at lande en højt prioriteret handels- og associeringsaftale med Ukraine. Ukrainerne løb fra aftalen, kort før den skulle skrives under.

I stedet rejste præsident Viktor Janukovitj til Kina for at låne penge, og samtidig indledte ukrainerne forhandlingerne med Rusland.

Tirsdag indgik Ukraine og Rusland så en aftale, der sikrer blandt andet et russisk køb af ukrainske statsobligationer for omkring 83 milliarder kroner.

Rusland har desuden reduceret prisen på naturgas med en tredjedel til Ukraine, som har haft store problemer med at betale sine regninger.

Janukovitj er under hårdt pres i sit hjemland, hvor proeuropæiske demonstrationer har stået på i ugevis med hundredtusinder af deltagere.

EU-politikerne har gjort det klart, at man er misfornøjet med de blandede signaler fra den ukrainske ledelse i forhold til handels- og associeringsaftalen.

Demonstranterne i Kijev raser over, at deres præsident pludselig sagde nej til EU-samarbejdsaftalen i slutningen af november.

Janukovitj har indrømmet, at beslutningen om at foretage en kovending i forhold til EU blev truffet efter pres fra Rusland.

0 kommentarer
Vis kommentarer