Russiske milliarder er på vej til Ukraine

Ukraines trængte præsident er i Moskva, hvor han har fået både olie og færre handelshindringer

Rusland har smidt en økonomisk livline ud til Ukraine.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, har tirsdag været på besøg i den russiske hovedstad, Moskva, hos præsident Vladimir Putin, og det er der kommet en stribe aftaler ud af.

Blandt andet er Rusland gået med til at købe ukrainske statsobligationer for 15 milliarder dollar, omkring 83 milliarder kroner, men det er ikke den eneste luns, som Janukovitj kan tage med hjem og vise de utilfredse demonstranter i hovedstaden Kijev.

For kilder i olieindustrien siger, at Rusland genoptager leveringen af olie, der har været afbrudt i tre år.

Ydermere har det russiske gasselskab Gazprom indgået en aftale med det ukrainske selskab Natfogas. Ifølge oplysningerne fra Moskva reducerer aftalen gasprisen i Ukraine med en tredjedel.

Desuden har de to landes økonomiministre underskrevet en aftale, der fjerner handelshindringer mellem de to lande.

Putin virkede selvsikker og afslappet inden mødet med Janukovitj, der til gengæld virkede stiv og anspændt.

- Ukraine er en af vore strategisk partnere, fastslog Putin.

Efter mødet sagde Putin, at de to ledere ikke havde drøftet Ruslands tanker om, at Ukraine skal med i en toldunion, som Rusland forsøger at etablere blandt tidligere sovjetrepublikker.

Han sagde også, at der ikke er knyttet betingelser til løftet om at købe obligationer for de mange penge.

- Jeg vil gerne berolige alle, sagde Putin.

Janukovitj er under hårdt pres i sit hjemland, hvor store proeuropæiske demonstrationer fortsætter i Kijev.

EU har gjort det klart, at det er misfornøjet med de blandede signaler fra den ukrainske ledelse i forhold til en handels- og associeringsaftale med EU.

Demonstranterne i Kijev, som raser over, at deres præsident pludselig sagde nej til en samarbejdsaftale med EU, frygter netop, at Janukovitj vil indgå en aftale om en toldunion med Rusland.

Janukovitj har indrømmet, at beslutningen om at foretage en kovending i forhold til EU blev truffet efter pres fra Rusland.

Demonstrationerne i Ukraine er de største siden Orangerevolutionen i 2004, og de er et forsøg på at tvinge præsidenten til at udskrive nyvalg.

0 kommentarer
Vis kommentarer