Her er 2013's nye ord

Hvis et ord bliver udbredt til mange og falder i folks smag, øges dets overlevelseschancer, forklarer sprognævnsdirektør. Her er et udsnit af de nye ord i 2013

Se alle ordene i faktaboksen nederst i artiklen

Øvdagskultur, fladlusdambrug, e-røg og ikke mindst selfie. Det er blot en mindre række af de utallige nye ord, Dansk Sprognævn har spottet i 2013.

Ordene har fået debut på skrift i danske medier, på hjemmesider og sociale portaler i 2013. For nylig har ordet selfie for eksempel prentet sig ind på mange nethinder, efter statsminister Helle Thorning-Schmidt tog et af de famøse selvportrætter sammen med USA's præsident og den britiske premierminister.

Nye oplevelser kræver nye ord
De nye ord opstår i takt med, at vi mødes med nye behov, forklarer sprognævnets direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen.

- Nye ord opstår, når vi gør nye ting og oplever nyt. For så har vi brug for at sætte ord på det nye, der sker i vores verden. Det kan godt være, at nogle af de her ord har været udtalt før, men det offentlige rum har ikke rigtig set dem på tryk før, siger direktøren.

Nogle ord overlever ikke
De nye ord spottet på skrift i 2013 er indsamlet spontant og uden stillingtagen til, hvorvidt de er kommet for at blive.

Det er nemlig for tidligt at sige noget fornuftigt om deres overlevelseschancer på nuværende tidspunkt, fordi det afhænger af det enkelte ords udbredelse og særpræg, forklarer Sabine Kirchmeier-Andersen.

- Hvis et ord bliver bredt ud til mange, og det falder i deres smag, vil det blive brugt meget. Og så vil det også overleve. Men hvis det ikke falder i folks smag, vil det falde bort, siger direktøren og understreger betydningen af et ords udspredelse.

Årets ord
I den forbindelse henviser hun til netop ordet 'selfie', der betegner et selvportræt taget med kameraet i en mobiltelefon og derefter lægges ud på de sociale medier, og som Thorning-Schmidt får alvor fik på sprogkortet til Mandelas mindehøjtidelighed.

- Det har virkelig her til sidst gennem statsministerens selfie-aktion fået en utrolig aktualitet. Det er klart, at når et ord omtales i forbindelse med sådan en begivenhed, så har det en meget større chance for at overleve, siger Sabine Kirchmeier-Andersen.

Oxford Dictionaries udnævnte 'selfie' til Årets Ord tilbage i november, fordi det blandt andet var blevet brugt 17.000 procent mere inden for det seneste år.

0 kommentarer
Vis kommentarer