Ny reform: 12.500 skal på 'syge-kontanthjælp'

Ifølge Beskæftigelsesministeriet skal flere syge end forventet på en kontanthjælpslignende ydelse efter få måneders sygdom

Arkivfoto: Miriam Dalsgaard
Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

Læs også: 'Luksus-ydelse': Joachim B. provokerer igen

Med den reform af sygedagpengesystemet, der blev indgået onsdag aften, vil tusindvis af syge vil få mindre at rutte med.

Ifølge et nyt skøn fra Beskæftigelsesministeriet, der indgik i de afsluttende forhandlinger om reformen, skal 12.500 langtidssyge fremover på en ny kontanthjælpslignende ydelse efter få måneder på sygedagpenge.

Tallet stammer fra et notat, som Avisen.dk har set, og det bekræftes af flere kilder tæt på forhandlingerne.

Med skønnet opjusterer Mette Frederiksens ministerium antallet af syge, der på kort sigt vil tabe på en reform af sygedagpengesystemet.

Da regeringen offentliggjorde sit udspil til en reform af sygedagpengesystemet tidligere på året, lød skønnet på 9.300 personer i en rapport.

Der er med andre ord sket en opjustering på 3.200 personer. Personer, der skal gå fra sygedagpenge til 'syge-kontanthjælp'.

- 12.500 er mange, siger siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

- Det er mangel på indsigt i syge menneskers liv at antage, at det ikke er dyrt at være syg. Der er mange udgifter forbundet med det.

Forskellen i forhold til almindelige sygedagpenge er mellem 5.520 og 9.525 kroner om måneden for en modtager uden børn.

- Det er alarmerende, at flere end forventet får et problem, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey, der repræsenterer 450.000 lønmodtagere, heriblandt lærere, sygeplejersker og politibetjente.

Læs også: Syge lyver sig raske og siger nej til 16.000

Ifølge FTF vil det skabe stor usikkerhed om den enkeltes forsørgelse.

- Folk bliver ikke syge for sjov. At have en sygdom er alvorligt nok i sig selv. Det er ikke rimeligt, at den syge også skal straffes, siger Bente Sorgenfrey, der mener, at den nye ydelse må revurderes af de politiske partier, der forventes at indgå forlig enten i dag eller i morgen.

FTF har tidligere foreslået, at alle syge får lidt mindre fra det offentlige i stedet for, at syge med visse sygdomme får markant mindre end andre.

Ingen falder helt ud - mange falder
Regeringen og oppositionen har været helt er enige om at skabe en ny form for kontanthjælp til syge, fordi besparelsen betaler for, at ingen syge fremover vil falde helt ud af systemet.

Argumentet er, at de syge på langt sigt vil vinde på reformen.

Selvom 'syge-kontanthjælpen' i modsætning til kontanthjælpen er uafhængig af formue og ægtefællens indkomst, mener FTF, at den nye ydelse vil øge den økonomiske skævhed i samfundet.

- Vi har ikke brug for at få skabt den ulighed i Danmark. Vi har været et land, hvor uligheden ikke har været stor. Det må stadigvæk være målsætningen ikke mindst for den regering, vi har i øjeblikket, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Læs også: Nyt skøn: 12.500 skal på 'syge-kontanthjælp'

Læs også: Joachim B: Min kone skal ikke på sygeydelse

Læs også: Kræftramt Johnny: For syg til sygedagpenge

0 kommentarer
Vis kommentarer