EU-ledere ved at miste tålmodigheden med Janukovitj

EU's dør står stadig åben for Ukraine - men budskabet er nu mere rettet til folket end præsidenten

Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, lægger fredag op til, at EU skal skærpe tonen over for den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, og i højere grad forsøge at tale direkte til det ukrainske folk.

- Meldingen til ukrainerne er den samme: At EU er åben for det ukrainske folk.

- Og når som helst ukrainerne er klar til at gå sammen med os eller i det mindste underskrive en samarbejdsaftale, er vi klar til det, siger Grybauskaite ved ankomsten til andendagen af EU's topmøde i Bruxelles.

Da en journalist derpå efterlyser en ny melding fra EU's stats- og regeringschefer, bliver han kontant korrekset af den litauiske præsident.

- Det er nyt. Du hørte ikke efter. EU er åben for det ukrainske folk, men ikke nødvendigvis for denne regering. Det er beskeden. Den ukrainske befolkning skal selv afgøre deres fremtid og deres lands fremtid, men ikke denne regering.

- Denne regering kommer ikke til at skrive under, fordi den ikke vil skrive under, siger Grybauskaite.

Den litauiske præsident har spillet en nøglerolle i løbet af de sidste måneders forsøg på at knytte Ukraine tættere til Europa - dels på grund af sit store kendskab til landet, dels fordi Litauen det seneste halvår har siddet i EU's formandsstol.

Det var længe EU's håb, at præsident Janukovitj ville skrive under på en omfattende associerings- og frihandelsaftale med EU i november, da EU i den litauiske hovedstad holdt topmøde med Ukraine og flere andre tidligere sovjetrepublikker.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lægger sig i sine udtalelser ved ankomsten til fredagens møde lidt mere forsigtigt i samme spor som Grybauskaite.

- Tålmodigheden blev jo presset allerede i november, da vi havde vores møde i Vilnius. Det var jo rigtig ærgerligt, at den aftale, som vi havde forhandlet i lang tid, ikke kunne skrives under.

- Men beskeden til det ukrainske folk er den, den hele tiden har været: Døren er åben. Hvis jeres ledere ønsker det, så er døren åben til EU med mere frihandel og tættere associering med EU, siger Thorning.

0 kommentarer
Vis kommentarer