EU trækker Moldova og Georgien i overhalingsbanen

Samarbejdsaftaler med to tidligere sovjetrepublikker skal underskrives senest til august, siger EU-topmøde

EU sætter nu mere fart i processen med at få underskrevet de allerede færdigforhandlede samarbejdsaftaler med de tidligere sovjetrepublikker Moldova og Georgien.

EU-præsident Herman Van Rompuy siger på et pressemøde efter afslutningen af EU-topmødet i Bruxelles, at stats- og regeringscheferne er enedes om, at de to associeringsaftaler skal være underskrevet senest til august næste år.

Hidtil har der været talt om, at det kunne ske om et års tid, men i kølvandet på øget russisk pres mod landene - og problemerne med at få underskrevet en mere omfattende aftale med Ukraine - har der været frygt for, at også de øvrige lande begynder at vakle.

EU har allerede tidligere gjort det nemmere for Moldova at eksportere vin til EU. Det er sket som reaktion på, at Rusland lukkede ned for sin vinimport fra Moldova.

Det lykkedes på et topmøde i november ikke EU-lederne at få skrevet under på en meget mere omfattende samarbejdsaftale med det strategisk vigtige Ukraine, som blev forhandlet færdig et år forinden.

Men der blev sat punktum for forhandlingerne med Moldova og Georgien. Det er de to aftaler, EU nu sigter mod at få skrevet under allerede næste sommer i stedet for først næste vinter.

0 kommentarer
Vis kommentarer