Ny skatteminister skal stå skoleret

Formand for Folketingets skatteudvalg undrer sig over, at Skatteministeriet ikke har politianmeldt åbenmundet skatteboss

Den nye skatteminister, SFs Jonas Dahl, skal forklare, hvorfor han holder hånden over formanden for Vurderingsnævnet for København, som har brudt sin ubetingede tavshedspligt. Foto: Mik Eskestad.
Den nye skatteminister, SFs Jonas Dahl, skal forklare, hvorfor han holder hånden over formanden for Vurderingsnævnet for København, som har brudt sin ubetingede tavshedspligt. Foto: Mik Eskestad.

Den nye skatteminister, SFeren Jonas Dahl, kommer nu til at svare på, hvordan Enhedslistens Bjarne Øverås fortsat kan sidde som formand for Vurderingsankenævnet i København, når han klokkeklart har brudt sin ubetingede tavshedspligt.

Det er formanden for Folketingets Skatteudvalg, Mads Rørvig (V), der har kaldt skatteministeren i samråd om ministeriets håndtering af sagen.

- Jeg undrer mig over, at Skatteministeriet ikke selv har politianmeldt Bjarne Øverås. Det er klar praksis, at når der sker sådan noget her blandt Skats medarbejdere, så er der politianmeldelse på sagen, siger Mads Rørvig.

Medlemmerne af landets vurderingsråd er indstillet af de politiske partier, men det er Skatteministeriet, der foretager den endelige udvælgelse, og skatteministeren har mulighed for at tilbagekalde en udnævnelse.

- Naturligvis skal en lovovertrædelse straffes, siger Mads Rørvig.

Se også: Skatteboss risikerer straffesag

Vurderingsankenævnet i København har rekord i afgørelse, som går skatteborgerne imod, og som efterfølgende bliver lavet om af en højere instans. Således underkendte Landsskatteretten i 2011 ikke mindre end 92 procent af ankenævnets afgørelser og ændrede dem til skatteydernes fordel.

Det var netop, da Bjarne Øverås skulle forsvare den ekstremt høje fejlprocent, at han over for Berlingeren beskyldte to navngivne rådgivningsfirmaer, herunder advokatfirmaet Rafn & Søn, for at tilbageholde oplysninger i ankenævnet.

En påstand, som allerede dagen efter blev afvist af kontorchef i Landsskatteretten, Pernille Møller Tronborg.

Skatteministeriet erkender da også selv i en skrivelse fra den 11. oktober til Rafn & Søn, at Bjarne Øverås har overtrådt den særlige tavshedspligt efter skatteforvaltningslovens paragraf 17. Alligevel sidder Bjarne Øverås fortsat som formand og pådømmer en række sager.

- Jeg forstår ikke, hvorfor Skatteministeriet ikke følger den her til dørs. Manden har begået et klokkeklart lovbrud, og risikerer en alvorlig straf. Hvorfor holder ministeren hånden over Bjarne Øverås, må man spørge, siger Mads Rørvig.

Se også: Ny vurderingsskandale: Skat blæste på loven trods advarsler

Også Rafn & Søn havde forventet, at daværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF) havde taget affære. Da der mod forventning ikke skete noget, meldte Rafn & Søn selv Bjarne Øverås til politiet i slutningen af september.

- Det er retssikkerhedsmæssigt uforsvarligt at have en mand siddende som dommer, der er fuldt ud bevidst om, at han er indklaget for skatteministeriet og meldt til politiet af rådgiveren i de sager, han pådømmer. Det skriger jo til himlen af inhabilitet, siger Peter Blinkenborg, advokat for Rafn & Søn.

Skatteministeriet bør slå hårdt ned, når der konstateres brud på tavshedspligten.Det mener Torben Bagge, ekstern lektor i skatteret og offentlig ret på Aarhus Universitet.

- Det faktum, at han kan fortsætte, som om intet var hændt, efter det er konstateret, at vedkommende bevist har brudt sin tavshedspligt, er retssikkerhedsmæssigt meget, meget betænkeligt. Det vil helt sikkert være med at skade Skat’s renomé, hvilket er det eneste, der ikke er behov for i den nuværende situation.

0 kommentarer
Vis kommentarer