Utah-dommer: Forbud mod homoægteskaber holder ikke

Allerede få timer efter lovændring om homoægteskaber bliver der udstedt vielsesattester i mormonstaten

Endnu en amerikansk delstat tillader nu personer af samme køn at blive gift.

En forbundsdommer i Utah har fredag afgjort, at en lov, som vælgerne i den konservative delstat vedtog i 2004, krænker homoseksuelle pars rettigheder i forhold til den amerikanske forfatning.

Få timer efter begyndte myndighederne i hovedstaden Salt Lake City at udstede vielsesattester til par af samme køn, skriver Associated Press.

Dommer Robert J. Shelby konkluderer, at delstaten har været ude af stand til at påvise, at homoseksuelle ægteskaber på nogen måde påvirker traditionelle ægteskaber.

Han fastslår også, at statens forbehold og bekymringer er utilstrækkelige til at retfærdiggøre et forbud mod homoseksuelle ægteskaber.

Utah er hjemsted for mormonkirken og kendt som en af de mest konservative af de 50 amerikanske delstater.

Statens advokater forsvarede den hidtidige lovgivning med, at den fremmer statens interesse i "ansvarlig forplantning" og den "optimale form for børneopdragelse".

Retssagen var rejst af tre homoseksuelle par. Et af parrene er legalt blevet gift i Iowa, og ønsker, at ægteskabet også skal anerkendes af myndighederne i Utah.

I adskillige andre delstater er lignende retssager undervejs, men sagen i Utah er blevet fulgt med stor opmærksomhed på grund af statens historiske modstand mod homoseksuelle ægteskaber.

Utah er hjemsted for mormonerne, som sværger til det traditionelle familiemønster. Ægteskabet mellem mand og kvinde er en hjørnesten i trosretningen og familien anses for at være en evig institution.

Afgørelsen i Utah kommer dagen efter, at højesteretten i New Mexico enstemmigt besluttede, at to personer af samme køn skal have lov til at gifte sig.

Utah er den 18. delstat, der legaliserer homoægteskaber.

0 kommentarer
Vis kommentarer