Dansk kaptajns liv kuldsejlet efter 838 dage som gidsel

Kaptajn Eddy Lopéz fortæller i et interview om de personlige konsekvenser af at have været gidsel i over to år

Eddy Lopez (til højre) - og bag i bilen Søren Lyngbjørn. Begge var gidsler i 838 dage. (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)
Eddy Lopez (til højre) - og bag i bilen Søren Lyngbjørn. Begge var gidsler i 838 dage. (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)

Dansk-chileneren Eddy Lopéz kom hjem som en stærk kaptajn efter to år, tre måneder og 18 dage som gidsel hos somaliske pirater. I dag er hans liv kuldsejlet.

I et interview med Berlingske Søndag - det første avisinterview siden han blev frigivet den 30. april i år - fortæller han, at det personligt har kostet ham dyrt, og at han er bitter over, at 838 dage blev stjålet af hans liv.

- De første tre-fire måneder var dejlige. Vi var glade alle sammen. Jeg skulle indhente mange ting, som jeg var gået glip af med min kone og mine børn. Men oplevelserne i Somalia har indhentet mig.

- De sidste to måneder er det gået ned ad bakke for mig, siger Eddy Lopez til Berlingske Søndag.

Se også: Tidligere piratgidsel: Ny virkelighed truerSe også: Gidsel-pårørende: Udenrigsministeriet sov i timen

Eddy Lopéz har fået konstateret posttraumatisk stress-syndrom.

- For 14 dage siden flyttede min kone og jeg fra hinanden, og vi er separerede lige nu. Drengene bor hos hende. Vi arbejder på at flytte sammen igen og få det til at fungere. Men man kan ikke bare viske sådan et ophold væk, siger Eddy Lopéz.

Kaptajnen blev fyret af rederiet og er nu på sygedagpenge, mens han prøver at få en hverdag til at fungere hjemme i Chile. Han fortæller, at hans humør svinger, han har mareridt, og at han vågner og græder om natten.

Eddy Lopéz var kaptajn på coasteren Leopard, da bevæbnede somaliske pirater den 12. januar 2011 angreb skibet og kidnappede besætningen på i alt seks mand, herunder to danskere.

Gidseltagningen af Eddy Lopez, Søren Lyngbjørn og de fire filippinske kolleger fra den danske coaster blev en af danmarkshistoriens længste.

0 kommentarer
Vis kommentarer