Pussy Riot kalder løsladelse pr-stunt

Medlem af protestgruppen er løsladt fra russisk fængsel som følge af ny amnesti

Maria Aljokhina fra protestgruppen Pussy Riot kalder løsladelse for et pr-stunt. (Foto: AP)
Maria Aljokhina fra protestgruppen Pussy Riot kalder løsladelse for et pr-stunt. (Foto: AP)

Maria Aljokhina fra protestgruppen Pussy Riot forlod mandag morgen et russisk fængsel som følge af en ny amnestilov, som hun anser som et pr-stunt, der blev iværksat af præsident Vladimir Putin.

Hun mener, at amnestien kun gælder for et mindretal af fanger.

- Jeg mener ikke, at amnesti er en humanitær handling. Jeg mener, det er et pr-stunt, siger Maria Aljokhina til lokale medier.

- Hvis jeg havde mulighed for at nægte (at modtage amnestien red.), ville jeg have gjort det, siger hun.

Omkring 25.000 mennesker bliver omfattet af amnestien.

Det første, Maria Aljokhina gjorde efter løsladelsen, var at besøge organisationen Komiteen mod Tortur.

I organisationens hovedkvarter har hun et møde med menneskerettighedsaktivister, siger en kilde i organisationen til det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Et andet medlem af gruppen, Nadesjda Tolokonnikova, ventes også snart sat på fri fod. De skulle efter planen først være blevet løsladt i sommeren 2014.

De to kvinder har afsonet en dom på to års fængsel for at have deltaget i en protestaktion mod præsident Vladimir Putin i den store frelserkatedral i Moskva.

Sammen med tre andre kvinder i punkkollektivet stormede de i februar 2012 op til alteret i katedralen, hvor de iført flerfarvede elefanthuer og elguitarer nåede at levere en protestsang mod Putins alliance med de gejstlige i Rusland, inden de blev anholdt.

Pussy Riot fik af de russiske myndigheder muligheden for at slippe for straf, hvis de offentligt ville angre deres gerning. Det nægtede kvinderne dog.

Tre af dem blev i august sidste år idømt fængselsstraffe for hooliganisme motiveret af religiøst had. Dog blev den ene kvinde løsladt efter en appelsag.

Både Maria Aljokhina og Nadesjda Tolokonnikova kommer dermed på fri fod, efter at Dumaen onsdag godkendte en ændring til amnestiloven.

0 kommentarer
Vis kommentarer