Løsladt Putin-kritiker frygter at rejse til Rusland

Mikhail Khodorkovskij mener selv, at han risikerer at blive fanget i Rusland, hvis han rejser tilbage.

Mikhail Khodorkovskij. (Foto: AP)
Mikhail Khodorkovskij. (Foto: AP)

Vladimir Putin får tilsyneladende fred for sin tidligere udfordrer Mikhail Khodorkovskij, som fredag blev løsladt efter 10 års fængsel efter at være blevet benådet af den russiske præsident.

På et pressemøde søndag i Berlin sagde den tidligere oligark og olierigmand, at han frygter at rejse tilbage til sit hjemland.

- Der er ingen garantier for, at jeg ville få lov til at forlade landet igen, hvis jeg vender tilbage, siger Khodorkovskij på det yderst velbesøgte pressemøde i museet for Berlinmuren i Haus am Checkpoint Charlie.

Se også: Putin underskriver benådning af olierigmand

Den forhenværende Yukos-ejer, der engang var Ruslands rigeste mand, har været anset for at være Putins største indenrigspolitiske modstander.

Men Putin har ikke noget at frygte ifølge Khodorkovskij, der skriftligt har garanteret præsidenten, at han ikke går efter den politiske magt i landet.

- Jeg har planer om at være samfundsmæssig aktiv, men kampen om magten er ikke min sag. Det er ikke noget for mig, siger den 50-årige på pressemødet.

Se også: Tysk politi: Khodorkovskij er på vej til Berlin

- Jeg har ikke tænkt mig at gå ind i politik, og jeg har heller ingen intentioner om at kæmpe for at få min Yukos-formue tilbage, sagde russeren tidligere søndag.

Hans oliekoncern blev opløst i 2007, mens et statsligt selskab overtog dens mest givtige oliefelter, samtidig med at Khodorkovskij afsonede domme for skattesvig, hvidvaskning af penge og bedrageri.

Mange i Vesten mener at disse sager har været politisk motiverede.

Se også: Khodorkovskij i Berlin: Jeg bad om benådning

Umiddelbart efter sin løsladelse fredag rejste den tidligere oliemilliardær til Tyskland, hvor han takkede den tidligere tyske udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher, som modtog ham i lufthavnen i Berlin.

Den 86-årige Genscher har spillet en aktiv rolle i at få ham på fri fod, blandt andet gennem møder med Putin.

Khodorkovskij takkede på pressemødet også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, for at have hjulpet med at få ham løsladt:

Se også: Putin benåder olierigmanden Khodorkovskij

- Hun gjorde det muligt for mig at være fri i dag.

Den løsladte olierigmand sagde også, at mange sidder uretfærdigt fængslet i russiske fængsler.

1 af 2 Khodorkovskij ved sin ankomst til Berlin. (Foto: AP)
2 af 2 Mikhail Khodorkovskij. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer