Raser over NSA-skandale: Køber krigsfly for milliarder

Brasilien køber overraskende kampfly i Sverige for knap 25 milliarder

Det svenske jagerfly JAS 39C Gripen ses her i luften. (Foto: AP)
Det svenske jagerfly JAS 39C Gripen ses her i luften. (Foto: AP)

Den mindst sandsynlige vinder af Brasiliens udbud på at få spritnye kampfly har netop forseglet en aftale til en værdi af knap 25 milliarder kroner.

Vinderen er svenske Saab, som forventer, at de oven i de knap 25 milliarder vil tjene tykt på vedligeholdelse af Brasiliens nye jagerfly, 'Gripen'.

Aftalen om flyene har været meget længe undervejs. Forhandlingerne begyndte allerede i 1998 og fortsatte under tre forskellige brasilianske præsidenter. Derfor var det en kæmpe overraskelse, at aftalen pludselig faldt på plads sent onsdag, efter den i over et årti har været en af de mest økonomisk eftertragtede forsvarskontrakter.

Se også: NSA kigger med: Radikale muslimer skal knaldes på porno

Det kom bag på selv toppen af det brasilianske luftvåben, brigadegeneral Juniti Saito, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Jeg har kun hørt det fra præsident Dilma Rousseff, tilføjer han til nyhedsbureauet.

Præsident rasende over overvågning
Den klare favorit til at vinde kontrakten på de knap 25 milliarder kroner var hele tiden amerikanske Boeing, som mange kender for deres passagerfly. Men de står også bag de berømte F-18 kampfly, som er udbredt og udviklet gennem mange generationer. Man forventede derfor, at Brasilien ville købe de nye Boeing F/A-18 Super Hornets.

Men overraskende faldt valget på svenske Saab, der nu skal levere 36 kampfly inden år 2020 af typen Gripen NG, som aldrig før har været brugt i kampe.

- NSA ødelagde aftalen for amerikanerne, siger en kilde til nyhedsbureauet Reuters på betingelse af anonymitet.

Siden dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden afslørede, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA aflyttede adskillige verdensledere, blandt andet den brasilianske præsident, har der været kraftige spændinger mellem USA og Brasilien.

Se også: Præsident aflyser Washington-besøg efter spionagesag

Oven på afsløringen aflyste den brasilianske præsident, Dilma Rousseff, et planlagt statsbesøg hos den amerikanske præsident Barack Obama. Og i en tale i FN efterfølgende fik Obama en verbal tilsvining af Rousseff, der gik til angreb på amerikanernes 'ulovlige aflytning af oplysninger og data'.

Amerikanske Boeing kalder i en pressemeddelelse Brasiliens beslutning for en 'skuffelse'.

Sikrer naturressourcer
Der er ingen tegn på krig i Sydamerika, hvor Brasilien lever i fred med sine naboer.

Men landet er ivrig efter at styrke sit militær, fordi de på sigt ser det dybt nødvendigt at sikre Brasiliens enorme grænser og deres naturressourcer, herunder både regnskoven og deres olie.

- Vi er et fredeligt land, men vi vil ikke være forsvarsløse. Et land på størrelse med Brasilien skal altid være klar til at beskytte borgere, arv og suverænitet, siger den brasilianske præsident Rousseff.

Den svenske forsvarsminister, Karin Enström, siger, at kontakten er et tegn på, at de svenske jagerfly Gripen er velfungerende og omkostningseffektiv.

Se også: Thorning udelukker ikke overvågning af almindelige danskere

0 kommentarer
Vis kommentarer