Hvis du vil arbejde her, skal du kunne sælge svin

Stor britisk butikskæde går langt for at imødekomme religiøst-betingede ønsker fra medarbejderne. Sådan er det ikke helt i Danmark

(Foto: Gregers Overvad, Christian Klindt Sølbeck, Sigrid Nygaard, Mads Nissen, Coop Danmark, Klaus Gottfredsen, Peter Olesen Hove.)
(Foto: Gregers Overvad, Christian Klindt Sølbeck, Sigrid Nygaard, Mads Nissen, Coop Danmark, Klaus Gottfredsen, Peter Olesen Hove.)

Hvis kunderne i Marks og Spencers 700 butikker i Storbritannien går og er lidt baconsultne, så kan det være et lotteri at finde en kasseekspedient, der vil tage imod det røgede stykke svinekød.

Kæden har nemlig fået tilladelse til, at deres kasseekspedienter kan afvise at sælge blandt andet svinekød og alkohol, hvis det er imod deres religion.

Ingen grund til panik
Hvis en muslimsk medarbejder ikke ønsker at håndtere alkohol eller svinekød, har den ansatte lov til høfligt at bede kunden om at gå hen til anden kasse. Reglen gælder i alle Marks & Spencers over 700 butikker i Storbritannien, skriver vg.no.

Se også: Muslimske ansatte kan nægte at sælge bacon og vin

Men danske kunder skal ikke frygte at få afvist hverken medisterpølse eller vodka ved kassebåndet.

- Man skal kunne håndtere alle slags varer, når man sidder i Coops butikker. Hvis du ikke kan sælge for eksempel bacon, så kan du ikke bestride det job, det er at sidde ved kassen. Den politik har vi ingen planer om at ændre, siger Jens Juul Nielsen. som er informationsdirektør i Coop Danmark, der driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og coop.dk samt datterselskaberne Irma A/S og Fakta A/S.

Der er heller ikke nogen grund til at gå i panik, hvis man klarer de daglige indkøb i Føtex, Bilka og Netto.

- Hvis man skal arbejde hos os, så skal man kunne indgå i teamet og varetage de opgaver, der fuldstændig naturligt findes i et supermarked - herunder selvfølgelig det at sælge svinekød eller alkohol, siger Mads Hvitved Grand, der er pressechef i Dansk Supermarked.

Vi er en mangfoldig virksomhed
Han understreger, at det heller ikke er noget, der har givet problemer i deres butikker her i Danmark.

- Og det er bestemt heller ikke noget, vi har planer om at ændre. Vi er en meget mangfoldig virksomhed, hvor vi er mange nationaliteter, men har ikke oplevet, at der skulle være det ønske - hverken blandt vores medarbejdere eller vores kunder.

Det har da også vakt en smule opsigt hos kunderne i Marks og Spencers butikker i Storbritannien.

- Jeg skulle købe en flaske champagne, da damen i kassen beklagede sig voldsomt og sagde, at hun ikke ville betjene mig. Hun bad mig om at vente, til en anden medarbejder var ledig. Jeg blev noget overrasket, siger en kunde til The Telegraph.

En talsmand for Marks & Spencer siger til avisen, at kæden anerkender, at enkelte ansatte praktiserer religioner, som begrænser, hvilke mad- og drikkevarer de må røre ved.

- Marks & Spencer bestræber sig på at have et arbejdsmiljø, der er fri for diskrimination. Kommer der specifikke ønsker, vil vi altid lave rimelige justeringer for at imødekomme ønskerne, siger en talsmand for butikskæden til The Telegraph.

Religiøse fridage
Kristne ansatte kan også blive fri for at arbejde på søndage, mens jødiske medarbejdere kan undgå at møde op på lørdage, skriver vg.no.

- Det er noget, vi træffer beslutning om fra sag til sag, siger talsmanden.

Religiøse fridage og helligdage tager de også hensyn til hos Coop Danmark.

- Der kan være noget i forhold til fridage og helligdage. Den slags hensyn kan vi sagtens tage, siger Jens Juul Nielsen.

Hos Dansk Supermarked er pressechefen ikke bekendt med, at det skulle være tilfældet.

Kender du steder i Danmark, hvor man tager religiøse hensyn? Send os en mail på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer