Kalashnikov er død

Opfinderen af det verdensberømte automatvåben AK-47 er død

Her står Mikhail Kalashnikov med sin berømte opfindelse AK-47, der endda er blevet en del af Mozambiques flag. (Foto: Misha Japaridze/AP)
Her står Mikhail Kalashnikov med sin berømte opfindelse AK-47, der endda er blevet en del af Mozambiques flag. (Foto: Misha Japaridze/AP)

De fleste drengerøve og krigsinteresserede er på et eller andet tidspunkt stødt på navnet AK-47 og Kalashnikov.

Omvendt er det nok de færreste, der har hørt våbnets opfinder, som nu er død efter længere tids hjerteproblemer.

Mihkail Kalashnikov døde mandag, 94 år gammel, oplyser flere medier, heriblandt BBC.

- I dag modtog vi den sørgelige besked om, at Mikhail Kalashnikov er død efter længere tids sygdom, siger Viktor Chulkov, der er presseansvarlig i Kalashnikovs hjemregion, Udmurtia.

Kendt som terrorist-våben
Forgængeren til AK-47, AK-46 blev færdigudviklet lige efter Anden Verdenskrig, og blev første gang produceret i 1946. AK-47 blev officielt accepteret af den sovjettiske hær i 1949.

AK-47-våbnet er blandt andet kendt for i høj grad at være benyttet af terrorister og oprørsgrupper, og blev i sin tid benyttet af oprørsgrupper under Vietnam-krigen.

Kalashnikov har tidligere ærgret sig over, at hans opfindelse er gået hen og er blevet det våben, der formentlig har kostet flest mennesker livet de seneste 50 år.

- Jeg er stolt af min opfindelse, men jeg er ked af, at den bliver brugt af terrorister, har han tidligere sagt.

Han vil dog ikke tage de mange dødsfald på sine skuldre.

- Jeg opfandt våbnet for at beskytte Moderlandet. Jeg fortryder intet og tager ikke ansvar for, hvordan politikere har brugt det, siger han.

Den 94-årige våbeningeniør døde på et hospital i Izhevsk, hvor våbnet fortsat produceres. Her har han været indlagt med sine hjerteproblemer siden 17. november i år.

Det gamle Sovjetunionen regnede Kalashnikov for en national helt og som et symbol på landets militære sejre.