Sissel overlevede højresvingsulykke: Cyklen blev revet væk under mig

Tag ingen chancer, når du ser en lastbil i trafikken, lyder det fra Sissel fra Aarhus. Hun overlevede mirakuløst at blive trukket ind under en lastbil - mens hun var gravid

Sissel og datteren Clara. (Foto: Ole Frederiksen)
Sissel og datteren Clara. (Foto: Ole Frederiksen)

Når Sissel Kjær Juveng fra Aarhus tænker tilbage på sin 32 års fødselsdag for fem år siden, er det ikke med gode minder. Den dag blev hendes tur til arbejde nemlig alt anden end mindeværdig.

- Jeg kom cyklende ned ad Møllevangs Allé, og da jeg kom ned til krydset ved Paludan Müllers Vej, var der rødt, og jeg stoppede og ventede på, at der blev grønt. Jeg kan ikke huske, om lastbilen holdt der allerede, eller om den kom kørende op på siden af mig, fortæller Sissel, der er 37 år i dag.

Se også: Højresvingsulykker: De mistede livet i 2013

Da lyset skiftede, begyndte hun at trille ind i krydset.

- Jeg registrede, at lastbilen var ved siden af mig og begyndte instinktivt at trække mod højre. Men så stoppede han op i et par sekunder, og jeg tænkte 'fint, så kan jeg nå at komme over'. Men pludselig startede han op igen, og der blev jeg for alvor bange. Og så gik det rigtig stærkt, fortæller den 37-årige aarhusianer.

'Mærkede lastbilen over mig'
Lastbilen svingede til højre og fik fat i baghjulet på Sissels cykel.

- Det føltes, som om cyklen blev revet væk under mig. Jeg landede på kørebanen, midt inde under lastbilen og kunne fornemme den bevæge sig over mig. Jeg husker, at jeg nåede at tænke, at det simpelthen ikke kunne være rigtigt. Jeg var bare på vej på arbejde, jeg var ikke klar til at dø, erindrer Sissel.

- Men pludselig stoppede den op, og der mærkede jeg en kraftig smerte ved hoften og noget hårdt, der pressede mig ned. Efterfølgende har jeg tænkt, at det måtte være en af den slags kasser, som man nogen gange kan se i bunden af lastbiler, der klemte mig. Det eneste, jeg kunne tænke, var, at jeg ville ud, jeg ville fri, tilføjer hun.

Var gravid
Sissel husker ikke, hvor længe hun lå fastklemt under lastbilen. Men først, da brandvæsnet fik løftet lastbilen med en donkraft, kunne hun hastet til hospitalet med to brud på hoften og en brækket arm.

Hun var meget heldig - og det samme var hendes nu femårige datter. På daværende tidspunkt var Sissel gravid i tredje måned, men den måde hun lå på, gjorde, at hendes mave ikke blev klemt.

- Jeg tænker på det som et mirakel. Det var simpelthen så heldigt, at mit skelet tog fra, siger hun.

I dag er Sissel fortsat mærket af ulykken. Bruddene helede, som de skulle, men hun går fortsat til genoptræning og bliver hurtigt træt i ryggen. Og lægerne kan ikke give en garanti på, at det nogensinde bliver bedre.

Fik fødselsdepression
Psykisk resulterede ulykken i et mere skrøbeligt sind, som blandt andet gjorde, at Sissel fik en fødselsdepression.

- Det var svært for mig at komme mig, samtidig med at jeg skulle være nybagt mor. Jeg skulle tænke meget på mig selv og følte mig utilstrækkelig over for min datter, fortæller hun.

- Det går bedre, men jeg kan stadig mærke, at jeg bliver hurtigt træt, og hvis jeg skal jonglere med mange bolde, så kan jeg godt miste overblikket, tilføjer hun.

Gitte Bjerno overlevede ved et mirakel en højresvingsulykke på H.C. Andersens Boulevard i København. På hendes ben er det dog fortsat tydeligt at se, at hun har været involveret i en voldsom ulykke. (Foto: Jakob Jørgensen) Vagthund Gitte overlevede højresvingsulykke: Fik huden kørt af

Men i forhold til at stige op på cyklen og køre rundt i trafikken, er hun kommet sig godt.

- Jeg kan egentlig godt cykle rundt uden at blive nervøs. Men jeg er mere opmærksom og tager ikke nogen chancer. Hvis jeg er usikker, står jeg af og tager fodgængerfeltet i stedet, siger hun.

- Den store udfordring bliver, når min datter skal slippes løs i trafikken. Men jeg er da mere opmærksom, og det er også min opfordring til andre: Hvis man er i tvivl, så stå af og træk. Det hjælper ikke noget at skynde sig - for det kan gå galt, og selvom man overlever, kan det være en sej kamp at komme videre, lyder det fra den 37-årige kvinde.

Hvordan tror du, man bedst kommer højresvingsulykker til livs? Giv dit bud - eller giv din mening til kende om andre læseres idéer - herunder:

1 af 2 Sissel og datteren Clara. (Foto: Ole Frederiksen)
2 af 2 Sissel og datteren Clara. (Foto: Ole Frederiksen)
0 kommentarer
Vis kommentarer