Pussy Riot-medlem: De undersøgte mit underliv dagligt

Et af de løsladte medlemmer af pigegruppen Pussy Riot beskylder de russiske fængsler for grove overgreb

Maria Aljokhina fra Pussy Riot raser over forholdene i russiske fængsler. (Foto: AP/Filipp Romanov)
Maria Aljokhina fra Pussy Riot raser over forholdene i russiske fængsler. (Foto: AP/Filipp Romanov)

Mandag blev to af medlemmerne fra den verdenskendte protestgruppe Pussy Riot løsladt fra fængslet efter at have været indespærret i to år på grund af sange imod den russiske præsident Vladimir Putin og den ortodokse kirke.

Se også: Pussy Riot-medlem løsladt

Straks efter løsladelsen rasede 25-årige Maria Aljokhina over løsladelsen, som hun kaldte et pr-stunt.

Hendes kollega, 24-årige Nadesjda Tolokonnikova udtalte sig også straks efter løsladelsen til pressen, hvor hun kækt spurgte den fremmødte presse, om de kunne lide det sibiriske vejr (som bød på minus 25 grader).

Se også: Endelig fri: Pussy Riot raser mod Putin

Efterfølgende har Alijokhina fortalt uddybende til The Guardian om det ophold, som hun og hendes 24-årige veninde havde været udsat for.

Her kalder hun opholdet for en tid bestående af 'endeløse ydmygelser', og hun forklarer blandt andet hvordan hun hver dag i tre uger blev udsat for gynækologiske undersøgelser i fængslet.

- Jeg besluttede mig for at blive en menneskerettighedsforkæmper, da jeg indså hvor nemt det er for ansatte at tage en beslutning og tvinge kvinder til at blive undersøgt i de mest intime dele af deres krop. De russiske tjenestemænd bør ikke forblive ustraffede, de kan ikke have denne form for absolut magt over os, siger hun i interviewet.

Se også: Rusland giver amnesti til Pussy Riot og Greenpeace-folk

Overgrebene på den kvindelige aktivist bekræftes af Zoya Svetova, der er medlem af en kommision i Mosvka, der fører offentlige tilsyn i blandt andet fængsler. Hun besøgte på et tidspunkt Maria Aljokhina i fængslet i Moskva.

- Indsatte kalder det 'at blive sat i stolen' - det er en del af visiteringsprocessen. Det er den mest ydmygende ting for en kvinde. Jeg ved ikke, hvor mange gange Alijokhina gennemgik det - jeg vil tro det var hver gang hun forlod fængslet for at komme i retten, siger hun.

Oprindeligt skulle de to Pussy Riot-medlemmer først være løsladt i marts 2014, efter at de blev fængslet i marts 2012 for hooliganisme efter et optrin i en kathedral i Mosvka, hvor de ifølge dommen fornærmede den russisk-ortodokse kirke og præsidenten.

De blev dog løsladt før tid, som Alijokhina altså kalder et PR-stunt, og de to kvinder har sammen det tredje officielle medlem, Jekaterina Samutsevitsj, og de øvrige anonyme medlemmer i sinde at fortsætte kampen mod Vladimir Putin, som de vil have fjernet fra præsidentembedet.

0 kommentarer
Vis kommentarer