Er din far eller bror blandt disse frihedskæmpere?

Se billederne: Frihedsmuseet opretter navne-fotodatabase på tusinder af modstandsfolk fra Besættelsen

Fotoet viser en gruppe bevæbnede modstandsfolk i Silkeborg. Kender du nogen af dem? (Foto: Frihedsmuseet)
Fotoet viser en gruppe bevæbnede modstandsfolk i Silkeborg. Kender du nogen af dem? (Foto: Frihedsmuseet)

Hvem er de tusindvis af ukendte mænd og kvinder, der optræder som anonyme frihedskæmpere på de gulnede fotos fra den tyske besættelse i 1940-45?

Det spørgsmål søger historikeren Stig Sumborg fra Frihedsmuseet i øjeblikket at finde svar på, mens han nærmest i 11. time rejser land og rige rundt for at sætte navn og ansigt på de gamle frihedskæmpere, som deltog i illegalt arbejde under besættelsen.

- Frihedsmuseets database over modstandsfolk rummer henved 87.000 navne på folk, der var med i modstandsbevægelsen på den ene eller anden måde. Det er alt lige fra frihedskæmpere, sabotører og folk fra Den Danske Brigade i Sverige til søfolk i allieret tjeneste og danskere, der kæmpede på slagmarken på allieret side. Og også folk, der hjalp med at fremstille og distribuere illegale blade, siger Stig Sumborg.

Hans opgave er at identificere så mange personer som muligt på de titusinder af fotos, der stadig ligger i magasiner hos landets lokalhistoriske arkiver og biblioteker. Arbejdet koordineres via Frihedsmuseet under Nationalmuseet.

Stig Sumborg kan kontaktes på sin mailadresse ssumborg@email.dk eller telefon 2296 7083.

- Er det ikke ved at være på høje tid? Befrielsen fandt sted for snart 70 år siden.

- Jo, det er også derfor, at det er en vanskelig opgave. Mange er selvfølgelig for længst døde og borte, men der er stadig masser af efterladte, kammerater og pårørende derude, som kan sætte navne på de mange billeder. Og der ligger masser af fotos i private gemmer endnu, siger Stig Sumborg.

- For at få så fyldestgørende et overblik som muligt er vi dybt afhængige af henvendelser fra offentligheden. Ikke blot fra enker, børn og andre nære pårørende, men også fra personer, der kan bistå med identificeringen, siger han.

Frihedsmuseets database over de gamle modstandsfolk - med og uden navne - kan ses på internettet på http://modstand.natmus.dk, hvor man kan søge et hav af forskellige oplysninger om modstandskampen.

På de vedhæftede fotos, som Stig Sumborg har sendt til Ekstra Bladet, ses frihedskæmpere dels fra Aarhus og dels fra Midtjylland, hvor de tyske besættelsesstyrker i Jylland havde hovedkvarter på Silkeborg Bad.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter