Vejr og krig forsinker fjernelse af Syriens giftgas

Fristen for at få farligste kemiske våben ud af Syrien overholdes næppe. Svært at få våbnene frem til havnen

Noget tyder på, at fristen for at få den aller farligste del af Syriens arsenal af kemiske våben ud af landet senest den 31. december bliver overskredet.

Dårligt vejr og skiftende fronter i borgerkrigen betyder, at det har været svært at få nødvendigt udstyr frem til de steder, hvor de kemiske våben forberedes, så de kan sendes til havnen i Latakia, siger Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

- Der kommer formentlig en forsinkelse, siger Franz Krawinkler, der er logistisk chef hos OPCW, til den østrigske tv-station ORF.

- På grund af forskellige påvirkninger, herunder vejret, er nogle bestemte forsyninger, der skal bruges til denne transport, ikke nået frem i tide, tilføjer han.

Det danske krigsskib Esbern Snarre skal sammen med det norske krigsskib Helge Ingstad beskytte to fragtskibe, et dansk og et norsk, der skal sejle med det farlige stof.

Efter planen skal det sejles til Italien, hvor det skal lastes om på et amerikansk skib, hvor destruktionen skal finde sted.

Syrien er gået med til, at landets arsenal af kemiske våben skal være fjernet inden juni 2014. Aftalen er foreslået af Rusland og kommet på plads med USA.

Den mest kritiske del af arsenalet, herunder 20 ton sennepsgas, skal ifølge aftalen ud af Syrien via havnen i Latikia senest den 31. december. Det skal så destrueres langt væk fra krigszonen i Syrien.

Fredag blev en russisk diplomat også citeret for at sige, at processen ville blive forsinket.

- Operationen med at fjerne det er endnu ikke begyndt, citerede nyhedsbureauet RIA diplomaten for at sige.

Rusland har leveret 75 pansrede køretøjer og lastbiler til Syrien til brug for transporten.

0 kommentarer
Vis kommentarer