Bolig-Danmark er delt i to

I 2014 vil boligmarkedet splittes yderligere med prisstigninger i og omkring de større byer, mens priserne i landdistrikterne falder.

Ralf Sigurskjold bor på Møn, og i mere end fem år har han og konen haft deres hus på 272 kvm. til salg, uden at der har været bid. (Foto: Per Rasmussen)
Ralf Sigurskjold bor på Møn, og i mere end fem år har han og konen haft deres hus på 272 kvm. til salg, uden at der har været bid. (Foto: Per Rasmussen)

Mens husejere i hovedstadsområdet kan læne sig tilbage vel vidende, at deres mursten stiger i værdi og at deres huse rent faktisk kan afsættes, så må boligejerne i eksempelvis det sønderjyske og det sydsjællandske kigge langt efter potentielle købere.

Og billedet at det splittede boligmarked forstærkes i 2014.

Det fortæller boligeksperter, som Ekstra Bladet har talt med.

- Problemet er beliggenheden. Vi havde en lokal murer på besøg efter stormen, og han sagde meget rammende, at de intet havde at lave herude. Der, hvor det sker, er i de store byer, siger Ralf Sigurskjold, der på femte år forsøger at sælge sit hus på Møn. (Foto: Per Rasmussen) Vagthund Har haft huset til salg i fem et halvt år

Deres forudsigelser bakkes op af prisudviklingen de seneste to år, som viser et boligdanmark i to hastigheder. Mens priserne på huse stiger i og omkring de større byer, så falder de i landdistrikterne.

Prisudviklingen for alle kommuner fra 2012 til og med 2013 kan du se her.

Vagthund Er du vinder eller taber på boligmarkedet?

Og ifølge en ekspert fortsætter opsplitningen i 2014:

- Ser man på landsplan, vil vi opleve prisstigninger. De vil være beskedne på parcelhuse og ikke ligge særligt meget over stigningen i forbrugerpriserne. Bedst ser det ud i og omkring de større uddannelsesbyer eksempelvis i hovedstadsområdet. Til gengæld vil landdistrikterne opleve prisfald, siger boligøkonom ved Syddansk Universitet Morten Skak.

Ekstra Bladet har talt med flere mæglerkæder, som også ser det opslittede Danmark i deres daglige arbejde med at sælge boliger.

- Derfor er det fantastisk for os, at det gik så hurtigt, siger Kim Fahrenholtz, der her ses med resten af familien. (Foto: Klavs Bo Christensen) Vagthund Solgte på fem dage

- Mange søger mod de store byer i disse år, og det er en stærk trend ikke blot i Danmark, men globalt. Derfor må man forvente, at priserne stiger her, og her taler vi især om hovedstadsområdet og Østjylland, hvor befolkningstilvæksten er størst. Også Aalborg har en pæn vækst i befolkningen, siger Kim Pauli, der er pressechef i Nybolig.

Ekstra Bladet har på den baggrund bedt de tre ejendomsmæglerkæder EDC, Danbolig og Nybolig om at give deres bud på, hvor det rykker næste år, og hvor der fortsat vil være problemer i 2014. Derudover kommer kæderne med bud på kommuner, der kan overraske med prisstigninger i 2014.

Vagthund Mæglernes dom: Bor du i en vinderkommune

0 kommentarer
Vis kommentarer