Efter kloak-ballade: Kommune trækker anmeldelser tilbage

Guldborgsund Kommune har valgt at trække politianmeldelser tilbage mod folk, der ikke er i stand til at betale for kloakering

Arkivfoto: Ole Lind
Arkivfoto: Ole Lind

Det har vakt stor opsigt, at Guldborgsund Kommune har politianmeldt borgere, hvis de ikke har været i stand til at betale for kloakering til deres egen bolig, efter de er blevet pålagt selv at betale for at blive tilsluttet kloaknettet.

Se også: Skal i fængsel: Har ikke lavet kloak

Det har blandt andet betydet, at Klaus Knudsen fra Lillebrænde er blevet idømt 14 dages fængsel, fordi han ikke kan betale eller låne sig til de sidste 20.000 kroner, han skal bruge for at blive sluttet til kloaknettet.

Efter omtalen i flere medier har kommunen dog nu besluttet at trække de seneste politianmeldelser tilbage, mens man arbejder på en anden løsning. Det oplyser formand for teknik- og miljøudvalget Arne Graae Jensen (V) til Ekstra Bladet.

- Man bliver selvfølgelig ekstra motiveret af den negative omtale, der kommer på baggrund af Klaus Knudsens sag, siger Arne Graae Jensen til Ekstra Bladet.

I stedet vil kommunen nu finde på en alternativ løsning, som udvalgsformanden kalder en selvhjælphandling, hvor kommunen efter behørig varsling, kan udføre arbejdet for borgeren, og sende borgeren opkrævning for omkostningerne.

Hvis borgeren så ikke kan betale, kan man ifølge forslaget på eget initiativ søge om en afdragsordning med kommunen. Kommunens teknik- og miljøudvalg skal tage stilling til forslaget i januar.

Kedelig situation
Arne Graae Jensen håber, at et nyt forslag kan forhindre at flere kommer i samme situation som Klaus Knudsen.

- Det er en ekstremt kedelig situation, den mand er kommet til at stå i, og det vi kan frygte er, at der kommer flere af de tilfælde i andre kommuner også, siger udvalgsformanden.

- Derfor syntes jeg, der var en god grund til at finde andre måder at håndtere det her på. Men det er ikke helt nemt, eftersom kommunen ikke må gå ind og tilbyde lån.

- Hvad var grunden til at kommunen overhovedet i første omgang politianmeldte folk?

- Det skyldes, at det i forhold til miljølovgivningen er det eneste middel, man har i forhold til at lægge pres på borgeren for at han kan opfylde det påbud, han har fået. Når først man har prøvet alt muligt i forhold til borgeren, så skal man faktisk politianmelde, siger Arne Graae Jensen.

- Så det er et kæmpe dilemma for os at stå i, men forhåbentlig er den løsning, vi forhåbentlig vedtager i januar, mere spiselig for borgerne.

17 ikke trukket tilbage
Han fortæller, at kommunen oven på finanskrisen er særligt hårdt ramt af folk, der sidder med tunge lån og derfor ikke har råd til at betale for kloakeringen. Derfor kan det i nogle tilfælde i værste fald betyde, at folk må flytte, hvis de ikke kan betale.

Kommunen har trukket mellem 30 og 40 politianmeldelser tilbage, mens der er 17 anmeldelser, der er over et år gamle, som ikke bliver trukket tilbage. Heriblandt Klaus Knudsens.

- Men når vi har forholdt os til det alternative forslag, kan det være vi vil overveje at trække de sidste anmeldelser tilbage også, lyder det fra Arne Graae Jensen.

Han fortæller, at kommunen desuden er i gang med at revidere spildevandsplanen, men den er i øjeblikket sat i bero, da man afventer statens vandplan.

Er du en af dem, der slipper for at blive smidt i fængsel? Så tip os på mail til 1224@eb.dk eller sms til 1224 (koster alm. sms-takst)

0 kommentarer
Vis kommentarer