Ernæringsekspert om 'skraldere': Jeg fraråder stærkt kasseret mad

Preben Vestergaard mener ikke, at 'skraldere' skal gå i affaldscontainere efter mad

Preben Vestergaard mener ikke, man skal spise mad, der er fisket op af en container. (Polfoto)
Preben Vestergaard mener ikke, man skal spise mad, der er fisket op af en container. (Polfoto)

Ernæringsekspert Preben Vestergaard fra Professionshøjskolen Metropol så gerne, at de såkaldte 'skraldere' ville holde sig væk fra dagligvarebutikkernes affaldscontainere.

- Det går ikke, at man henter sin mad i en container, set ud fra et sundhedsfagligt synspunkt. Indenfor fødevarer har vi jo en lovgivning omkring opbevaringsforskrifter - altså hvor længe madvarer kan holde sig. Derfor skal man som udgangspunkt ikke spise mad, der har overskredet salgsdatoen, siger Preben Vestergaard til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Men hvis der er mennesker, der ikke har råd til at købe mad, så føler jeg virkelig med dem. Men de skal hjælpes på en anden måde, mener jeg.

- Men det er jo mad, som i flere tilfælde godt kan spises?

- Det er rigtigt, Hvis det er godt emballeret, så er der nogle fødevarer, der godt kan spises. Og hvis det var sådan, at jeg stod foran en container sammen med den person, der manglede mad, så kunne jeg sige: Det kan spises, dette kan ikke. Men da jeg ikke har mulighed for det, så vil jeg stærkt fraråde, at man spiser kasseret mad.

Går ind for genbrug
Her mener ernæringseksperten især letfordærvelige fødevarer som kød og fisk.

- Man kan virkelig blive syg, hvis man spiser råddent kød. Og der er en grund til, at vi i Danmark har så strikse regler indenfor hygiejne og fødevarer. Det skal vi være glade for. Producenten har ansvaret for, at man kan købe et produkt, som er holdbart, og som man ikke bliver syg af. Og butikkerne skal smide maden ud, når det har overskredet salgsdatoen. Og det er jo, fordi man har vurderet, at det ikke er sundt at spise længere.

- Men er det ikke dumt, at ting går til spilde på den måde?

- Jeg går meget ind for, at man skal genbruge ting. Men der er stor forskel på at hive en gammel støvsuger op af en container og at snuppe en bakke grøntsager. Du aner jo ikke, om der har været en ræv eller en rotte, der har tisset på den.

Tænk jer om
Til gengæld mener Preben Vestergaard, at man som 'almindelig forbruger' skal tænke sig meget bedre om, når det gælder spild af mad.

- Det er jo ikke medmenneskeligt forsvarligt, at vi har mennesker, der leder i containere efter mad, når den 'almindelige forbruger' smider spandevis af fødevarer ud hvert år. Det giver virkelig stof til eftertanke, at vi fuldstændig kokser i vores private husholdning og behandler vores mad på en så inhuman måde.

0 kommentarer
Vis kommentarer