Stille kolleger i oprør mod storrum og fællessnak

Flere indadvendte medarbejdere bekender kulør - og går nu i krig mod 'de udadvendtes tyranni'

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Læs også: Dem vil vi nødigst have som kollega på job

Efter et par glas champagne til nytårsfesten kan det virke let nok for selv de mere introverte typer at være fremme i skoene og skarp i replikken.

Men når hverdagen begynder igen, kæmper mange med at tilpasse sig den type adfærd, som efterspørges på arbejdsmarkedet.

Her er det som udgangspunkt de udadvendte, der har sat standarden for samarbejde og socialt samvær på jobbet. Og derfor har mange indadvendte underspillet trangen til ro og eftertænksomhed.

Men nu er der tegn på, at de indadvendte medarbejdere i højere grad bekender kulør - og at der også på arbejdspladsen er en større accept af de introverte værdier.

Læs også: Sådan stopper du kollegaens skidtsnak

På jobportalen Jobindex tager 220.000 danskere hvert år en personlighedstest. Den måler blandt andet på, om man er introvert eller ekstrovert.

Inden for de sidste fem år er andelen af introverte således steget fra 34 procent i 2009 til 39 procent i 2013.

- Det her er et udtryk for, at folk tør stå mere ved sig selv - være mere ærlige, siger manden bag testen, Fredi Vogelius, der er certificeret coach og ekspert i typeforståelse.

Uudnyttet ressource
HR-konsulent Ann Schødt er enig. Hun har siden 1999 arbejdet med personlighedstests og rådgivning, og hun ser også nye strømninger i erhvervslivet.

- Det er ikke så tabuiseret, som det har været, at være indadvendt. Arbejdspladserne efterspørger stadig de udadvendte, men der er så småt ved at komme et større fokus på, at de indadvendte kommer til orde med deres ideer, siger hun.

Læs også: Stille kolleger i oprør med storrum og snak

Indadvendte brænder ofte inde med deres tanker, og får ikke delt deres ideer med kollegaerne og chefen, hvis ideudviklingen foregår i store forsamlinger, hvor de indadvendte ikke føler sig trygge.

Hun fortæller at flere arbejdspladser er begyndt at indføre stillerum, hvor man kan sætte sig ind, når man har brug for ro. Og det er ifølge Ann Schødt den rigtige vej at gå, hvis virksomhederne vil bruge de indadvendte medarbejdere mere effektivt.

Teamwork bremser ideerne
I USA har flere store virksomheder haft succes med at droppe de store kontorlandskaber, og i stedet indført små kontorer.

Ifølge en amerikansk ekspert er det den rigtige vej at gå, hvis man vil udnytte de introvertes potentiale fuldt ud.

- Jo mere ro og frihed vi giver de introverte, des større er sandsynligheden for, at de kommer med brillante ideer, skriver forfatteren Susan Cane, der har skrevet bogen 'Quiet', som af flere anses som en slags bibel inden for emnet introvert.

Læs også: Chok: fyret foran 1.000 kolleger

Hun mener, at nutidens idealer om teamwork og samarbejde kan være en hæmsko for mange introverte, der arbejder bedst i enerum.

Lange udsigter
Men der er dog stadig lange udsigter til, at indadvendthed bliver et efterspurgt personlighedstræk i Danmark, mener Rikke Ørum, chef for HR- og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.

Det skyldes, at man i flere jobs skal kunne kommunikere og være serviceminded. Og her er det klart en fordel, at man er udadvendt og social.

- Man kunne frygte, at der kommer et mismatch, så der vil være for mange indadvendte til de mere udadvendte stillinger – og det vil kræve noget af den enkelte og af arbejdspladsen, siger Rikke Ørum.

Læs også: Kassedamer tvinges til at stjæle fra kolleger