Læge-boss: Selvfølgelig er sygeplejersker langsommere

Formanden for lægerne, Mads Koch Hansen, er bestemt ikke overrasket over dagens lange telefonkøer på akutlinjen 1813

Mads Koch Hansen, Lægeforeningens formand, angriber Region Hovedstaden. (Foto: Carsten Andreasen)
Mads Koch Hansen, Lægeforeningens formand, angriber Region Hovedstaden. (Foto: Carsten Andreasen)

De enorme ventetider, som i dag plager den nye akuttelefon 1813 i hovedstadsområdet, kommer på ingen måde bag på formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen

- De problemer, vi oplever nytårsdag, vidner om dårlig planlægning. Det er simpelthen ikke blevet undersøgt ordentligt, hvilke konsekvenser den her omlægning ville få, siger han.

Ekstra Bladet er igennem hele nytårsdag blevet kontaktet af pårørende og patienter, som har oplevet lange ventetider. Én fik sågar at vide, at ventetiden ville vare resten af dagen.

Lægerne mener, at Region Hovedstaden, som står for den nye akuttelefon, er den store skurk i sagen. Hidtil har læger passet vagtlægetelefonen, men den opgave bliver nu varetaget af sygeplejersker. Og det er en fejl, siger læge-formanden.

- Jeg har dyb respekt for sygeplejerskers arbejde, men jeg synes, det er forkert, at man ikke har lyttet til lægerne. Det, man sætter sygeplejerskerne til, er noget af det allersværeste overhovedet, påpeger Mads Koch Hansen og fortsætter:

- Sygeplejersker er selvfølgelig ikke lige så hurtige som lægerne til at høre, hvad der er patientens problem og behov. De er helt nye i det her, så naturligvis har de ikke en læges erfaring. Læger har altid haft opgaven med at visitere patienter.

Han henviser til udenlandske undersøgelser, som viser, at sygeplejersker henviser 20 til 30 procent flere patienter til skadestuen. Og det betyder længere køer og ventetid.

Mads Koch Hansen lægger heller ikke fingrene imellem, når han skal beskrive Region Hovedstadens opførsel i sagen.

- Det er grotesk, når vi hører om de lange ventetider på telefonen nytårsdag. Det burde ikke kunne komme bag på nogen, hvor mange der ringer til lægen sådan en dag.

- Jeg mener, det er en skandale, at Regionen ikke har lyttet til os læger. Det er ikke et skrivebordsprojekt, hvor Regionen skal vise, at de kan få det til at fungere. Det handler om patienter af kød og blod, slutter han.

Det er onsdag ikke lykkedes at få Region Hovedstadens kommentar til kritikken og de lange ventetider.

0 kommentarer
Vis kommentarer