Danske lønmodtagere: - NU tror vi på opsvinget

Et flertal af danskere tror på økonomisk fremgang i 2014, viser ny undersøgelse

(Foto: ThinkFoto.dk)
(Foto: ThinkFoto.dk)

Læs også: Fup? Her er de job, ingen vil ha'

Går du også med en god fornemmelse i maven? Så er du måske en af de godt 60 procent af danske lønmodtagere, der forventer en bedre dansk økonomi i 2014 med jobsikkerhed, øget forbrug og lønstigninger til følge.

I en ny undersøgelse har vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad spurgt 400 lønmodtagere i 32 forskellige lande, hvordan økonomien vil udvikle sig i netop deres land i 2014.

Læs også: Optimisme: Flere er på vej ud af busken

Undersøgelsen omfatter primært europæiske lande, men også lande som USA, Indien og Kina. Og her er danskerne blandt de mest optimistiske.

Hele to tredjedele af danske lønmodtagere forventer en forbedring af den økonomiske situation næste år, mens under en fjerdedel forventer en forværring.

Det placerer Danmark som det land, hvor færrest tror på økonomisk tilbagegang.

Læs også: Optimisme: 'Flere er på vej ud af busken'

Professor Bo Sandemann Rasmussen fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet genkender den danske optimisme.

- Krisebevidstheden er lidt på retur uden at være helt aflyst alle steder. Folk regner med, at vi har nået bunden, og så kan det gå fremad nu, siger han.

Positiv spiral
At danske lønmodtagere tror på et opsving, er i sig selv en god nyhed, mener Randstads HR Manager, Tine Ryg Cebrian. For det er netop det, der for alvor kan sætte skub i økonomien.

- Det vil få hjulene hurtigere i gang, at folk har en tro på, at det nok skal lykkes at få vendt økonomien. Hvis lønmodtagerne har det syn, får det os ind i en positiv spiral, siger Tine Ryg Cebrian.

Læs også: Akuthjælp til ledig: 'Vi ses foran Fætter BR'

For når først folk tror på opsvinget, vil det automatisk komme, bekræfter professor Bo Sandemann Rasmussen.

- Det, der mest effektivt kan bære tingene fremad, er, at forbrugerne begynder at spendere nogle flere penge. Det vil de typisk gøre, hvis de tror på, at økonomien går fremad. Så kommer væksten, og så var der i virkeligheden god grund til at være positiv. Det er en selvopfyldende profeti, siger han.

Og for at få krisen vendt er det helt afgørende, at netop folk i arbejde tror på fremgang, understreger professoren.

- Lønmodtagere er dem, der står for den største del af privatforbruget. Hvis ikke lønmodtagerne har en tro på, at det går fremad, så er det ikke så sandsynligt, at vi kommer til at se fremskridt, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Læs også: Ole fik 35.000 for meget i løn! Nu er de hans

0 kommentarer
Vis kommentarer