Region erkender 1813-kaos: Ekstra sygeplejersker kaldt på vagt

Akuttelefonen i Region Hovedstaden har fået en kaotisk start med lange ventetider og folk, der bliver smidt af linjen. Nu erkender regionen, at situationen ikke er holdbar og kalder flere sygeplejersker på arbejde

Følg Samfund

Adskillige mennesker i Region Hovedstaden har dagen igennem forgæves at forsøgt at få fat i den nye lægevagt på telefonnummer 1813, som blev 'lanceret' ved midnat.

Men der har slet ikke været personale nok til at klare den voldsomme travlhed, konstaterer regionen nu.

Derfor er der blevet kaldt ekstra sygeplejersker på arbejde til at tage telefonen, så danskerne ikke skal hænge i kø i flere timer for at komme i kontakt med en læge. Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Læge: 1813 kaos kan koste menneskeliv

- Vi kan konstatere, at borgerne i høj grad har forstået budskabet om, at man skal ringe til 1813, før man møder op på en akutmodtagelse eller klinik. Og vi må erkende, at vi nok har undervurderet effekten af oplysningskampagnen, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling.

Han understreger dog, at der er tale om en særlig nytårstravlhed, og at den samlede ventetid på akuthjælp lige nu er lavere end sidste år, hvor folk oplevede at vente på akutmodtagelser i op til 10 timer.

Skadestuer behandlede 73 fyrværkeriskader nytårsaften

- Meldingen ude på hospitalernes akutmodtageler og klinikker er nemlig, at der er mindre ventetider sammenlignet med tidligere år. Det svinger selvfølgelig fra hospital til hospital, men generelt meldes der om lavere ventetider og god ro og orden. Det betyder faktisk, at når man så endelig kommer igennem på 1813, så går der samlet set mindre tid inden man får hjælp, siger Svend Hartling.

Han fastslår dog igen, at situationen ikke er holdbar.

1813 Akut-Kaput: Ring op igen hvis du er ved at dø

- Selvom den samlede ventetid er lavere, er det frustrerende for folk ikke at kunne komme igennem med det samme. Derfor vil vi med det samme se på, hvordan og hvornår vi kan få udvidet vores tekniske kapacitet. Og vi har allerede i dag kaldt ekstra sygeplejersker ind, da det er her, vi oplever den største pukkel, siger Svend Hartling og tilføjer:

- På lægeområdet er der også travlhed, men vores behov på den traditionelle lægevagtsfunktion er faktisk dækket tilstrækkeligt ind. Det er ventetiden på 1813, der lige nu skaber den største pukkel.

Læge-boss: Selvfølgelig er sygeplejersker langsommere

Den nye lægevagt blev født ved årsskiftet i nat og betyder blandt andet, at alle skal ringe, inden de kan møde op i akutmodtagelsen.

Telefonen bliver først besvaret af en sygeplejerske, som vurderer om personen i røret skal tale med en læge eller møde op.

Ordningen har skabt stor splid mellem læger og akutberedskabet, fordi lægerne mener, at den nye ordning er lavet uden at tage dem med på råd.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+