Tysk sværm om danske unge: 33.000 lærepladser

12.000 unge danskere kan løse deres praktikproblem med et fingerknips og en færgebillet

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

Læs også: Maibritt dropper Danmark: Elev på tysk badehotel

Over 12.000 unge danskere kan løse deres praktikproblem med et fingerknips og en færgebillet.

Mens der i Danmark er desperat mangel på lærepladser til unge, der for eksempel uddanner sig som håndværkere, frisører eller kokke, mangler tyske firmaer på landsplan 33.000 lærlinge.

Den tyske efterspørgsel får nu undervisningsminister Christine Antorini (S) til at opfordre flere danske unge til at støve tyskverberne af og pakke kufferten.

Læs også: Antorini til praktikløse: Auf Wiedersehen

- Det her er en fantastisk god chance. De får en læreplads, erfaring fra udlandet på cv'et og en del af omkostningerne betalt. Ja, lærlingelønnen i Tyskland er lavere, men holdt op imod, at det kun er nogen måneder af et helt liv, så bør de gøre det, siger hun.

Skole opretter tysk lærlingekontor
Siden 2008 er manglen på praktikpladser i Danmark firedoblet - og i dag står over 12.000 unge uden en 'rigtig' praktikplads, hvis man tæller elever i skolepraktik med.

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark.

Læs også: Tysk sværm om danske unge: 33.000 lærepladser

Det skaber store forventninger på erhvervsskolen CELF på Lolland-Falster.

Efter nytår sender skolen tre danske kokkeelever til Tyskland, hvor skolen også planlægger at oprette et to mand højt 'lærlingekontor', der skal hjælpe flere elever om bord på færgen.

- De danske elever er lidt forkælede, men har samtidig svært ved at overskue at finde en praktikplads i Tyskland på egen hånd. Derfor handler det både om at gøre dem opmærksom på muligheden og hjælpe dem på vej, siger projektchef Svend Erik Jessen.

Danskere gider ikke tysk løn
Alene i den tyske delstat Slesvig-Holsten mangler der 1.200 lærlinge, så de unge danskere behøver ikke at rejse langt.

Men i de fleste fag er lønnen for lærlinge i Tyskland under halvdelen af i Danmark. Og på trods af lavere skat og tilskud til huslejen trækker lønforskellen ned i interessen fra danske unge.

Læs også: Minister: Gamle svende blokerer unges praktik

Det oplever blandt andre erhvervsskolen EUC Syd i Sønderborg, som i øjeblikket har fem kokkeelever i lære syd for grænsen.

- Kokke er lidt specielle, blandt andet fordi de mange steder får andel i drikkepengene. Men unge inden for andre fag er svære at overtale. Og økonomisk kan det være en bet, hvis du skal flytte fra Sønderborg til Kiel. Det er for dyrt at pendle og lønnen er ofte for lav til at betale husleje, siger direktør Finn Karlsen.

Finn Karlsen peger også på sproget som en barriere. Unge danskere taler nemlig ikke tysk på samme niveau som tidligere - heller ikke i grænseområderne.

På Lolland-Falster forsøger CELF at knække den nød ved at tilbyde specialforløb med ekstra tyskundervisning til elever, som vælger praktik i Tyskland.

Læs også: Proforma-praktik: Ledige fupper med CVR-numre

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen