Sikkerhedsekspert: Sådan skal gidslerne klare sig

Det danske gidsel i Syrien og de fire andre nødhjælpsmedarbejdere risikerer at blive udsat for stor stress, ligesom andre vil tage kontrollen over deres liv. Det skal besvares med dybe vejrtrækninger og velvillighed, forklarer ekspert

Krisen i Syrien er kulmineret - fem nødhjælpsmedarbejdere er blevet bortført, og blandt dem er en dansker. (Foto: Zuma Press)
Krisen i Syrien er kulmineret - fem nødhjælpsmedarbejdere er blevet bortført, og blandt dem er en dansker. (Foto: Zuma Press)

Ved du noget om gidselsagen i Syrien? Så send en mail til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Selvom det kan virke temmelig ulogisk, når man netop er blevet taget som gidsel, er noget af det vigtigste, man kan gøre, at samarbejde med og skabe en kontakt til sine gidseltagere.

Det kan nemlig i sidste ende redde ens liv, forklarer Rezwan Ali, der er Security Risk Manager hos Falck. En del af hans job er at forberede personer, der skal arbejde i højrisikozoner, på de ubehagelige situationer, der kan opstå.

Dansker bortført i Syrien

- Ved at være samarbejdsvillig kan man være med til at gøre situationen bedre. Det er svært, men det er vigtigt, at man giver lidt af sig selv og kaster sig ud i at tale med sin gidseltager, for ellers får man ikke de ting, man har behov for - vand, mad, søvn. Erfaringerne viser, at rigtig mange af dem, der har oplevet at være gidsel, har overlevet på grund af kommunikationen med gidseltagerne, siger Rezwan Ali til Ekstra Bladet.

Han understreger, at han taler i generelle vendinger og ikke konkret om situationen i Syrien, hvor fem nødhjlæpsmedarbejdere - heriblandt en dansker - i torsdags blev bortført.

Nedsat hørelse og tunnelsyn
Det vides endnu ikke, hvem der står bag, ligesom der ikke er oplysninger om, hvor og hvordan de bliver holdt fanget.

Men under langt de fleste omstændigheder vil det allerførste og vigtigste, gidslerne skal gøre, være at få styr på deres krop og deres føleser. Første fase i en kidnapning - tilfangetagelsen - kan nemlig udløse en stor akut stresspåvirkning, som man skal forsøge at bearbejde, forklarer sikkerhedseksperten.

Ekspert om bortførsel: Alt kan ske i livsfarlige Syrien

- Der sker noget, som man ikke var forberedt på, og det er hjernen ikke gearet til. Det kan resultere i nedsat hørelse og tunnelsyn, og som stressen tager over kan man få svært ved at forstå, hvad folk siger til en. Her er det vigtigt, at man bruger de stresshåndteringsredskaber, der er - for eksempel at arbejde på at få vejrtrækningen under kontrol og acceptere, at andre tager kontrollen over dit liv, siger Rezwan Ali

Risikerer koldt kældergulv
Næste fase er typisk transporten, og derefter kommer 'opholdet'. Ifølge Falck-manageren er det ikke til at forudse, hvordan et gidselophold vil udspille sig, da erfaringerne viser forskellige billeder af, hvor og hvordan man bliver holdt fanget.

Nogle er blevet transporteret rundt under hele deres fangeophold, andre har siddet tilbageholdt på et hotelværelse, mens der i nogle situationer er tale om et koldt kældergulv, hvor gidslerne sidder bundet med en sæk over hovedet.

Khader om dansker-kidnapning: Kan bruge dem som menneskeskjolde

- Her handler det om at få styr på sig selv, og når hjernen har fået ro efter den akutte stresspåvirkning, skal man begynde at aktivere den med meningsfyldte aktiviteter, forklarer Rezwan Ali og tilføjer:

- Det kan være at finde ud af, hvad formålet er med, at man er der, finde ud af, om alle de andre også er i sikkerhed, tænke over det, man eventuelt har lært om stresshåndtering, inden man tog afsted.

Skyld og skam kan forværre situationen
- Og igen er det vigtigt at acceptere, at andre har kontrollen. Hvis man bliver ved med at modarbejde gidseltagerne og situationen, så risikerer man at få akkumuleret stress, der ophober sig i kroppen. Det kan føre til, at man mister kontrollen over sine følelser og begynder at føle skyld, skam, mistillid og frustration. De følelser er ikke med til at øge ens chancer for at overleve en tilbageholdelse, tilføjer han.

De sidste to faser i gidselsituationer er (i de fleste tilfælde) frigivelse og reintegration i samfundet. Her findes der også adskillige redskaber, man kan og skal lære - blandt andet har nogle brug for at lære, hvordan de igen tager kontrollen over deres eget liv.

Få overblikket over krisen i Syrien her: