A-kasser i dramatisk opgør: 180.000 går solo

A-kassernes sammenhold slår sprækker efter lang tids ophedet debat om halveret dagpengeperiode. Stor a-kasse for højtuddannede melder sig ud af A-kassernes Samvirke, fordi organisationen blander sig for meget i politik

(Foto: Jesper: Mortensen)
(Foto: Jesper: Mortensen)

Læs også: Akuthjælp til ledig: 'Vi ses foran Fætter BR'

Skal a-kasserne have en holdning til den politik, som påvirker vilkårene for deres arbejdsløse medlemmer?

Det spørgsmål slår nu skår i sammenholdet mellem danske a-kasser.

Danmarks fjerde største a-kasse - Akademikernes - har meddelt, at de melder sig ud af fællesorganisationen A-Kassernes Samvirke.

Det sker i protest mod for mange politiske udmeldinger.

Læs også: Fra gavebod til smæk: Se dagpenge-historien

- Selvfølgelig er det a-kassernes opgave at gøre opmærksom på de faktuelle forhold, men de skal ikke markere sig på for eksempel fordelingspolitik. Vores faglige organisationer mener ikke, at a-kasserne skal tage teten på det område. Det vil de gøre selv, siger a-kassens direktør Per Hansen.

2,1 millioner medlemmer i ryggen
Mens fagforeningerne har samlet sig i tre såkaldte hovedorganisationer - LO, FTF og AC - har arbejdsløshedskasserne kun ét fælles talerør.

Og med 2,1 millioner medlemmer i ryggen udgør A-Kassernes Samvirke en vægtig stemme på det danske arbejdsmarked.

Blandt andre a-kasser vækker det bekymring, at 180.000 højtuddannede medlemmer nu vender fællesorganisationen ryggen.

- Der er grund til at råbe vagt i gevær. Det skulle nødig være noget, som griber om sig. Vi bliver lyttet mere til, hvis vi står sammen og er i stand til at tale med en tunge, siger Lars Werge, der er næstformand i Dansk Journalistforbund og sidder i bestyrelsen for A-kassen Journalistik, Kommunikation og Sprog.

Læs også: A-kasser i dramatisk opgør: 180.000 går solo

A-Kassernes Samvirke har især markeret sig i forbindelse med halveringen af dagpengeperioden. Her har direktør Verner Sand Kirk flittigt påpeget, at mange flere ledige ville løbe tør for dagpenge, end regeringens egne prognoser lagde op til.

Akademikernes er ikke uenige, men mener, at a-kassernes arbejde overskygges af de politiske udmeldinger.

- Vi er ikke uenige i, at vi skal gøre opmærksom på, hvis nogen nye regler virker meget uhensigtsmæssigt, og når omfanget af ledige, der falder ud af dagpengesystemet, er meget større end forventet. Men det bliver for politisk, når vi kommer ind på løsninger på problemet, siger Per Hansen.

Verner Sand Kirk forstår ikke reaktionen, og ærgrer sig over udsigten til at miste et af de tunge medlemmer.

- Det er vi kede af, og vi kan ikke forstå det, siger han og erkender, at en udmeldelse vil svække sammenslutningen.

Læs også: Chef for a-kasserne: Splittelse svækker os

Et udvalg under ledelse af tidligere skatteminister Carsten Koch er lige nu ved at lægge sidste hånd på deres anbefalinger til en reform af beskæftigelsessystemet.

Bagefter sætter Carsten Koch sig i spidsen for en dagpengekommission, som skal være færdig inden foråret 2015.

Akademikernes udgøres af medlemmer fra fagforeningerne DJØF (Dansk Jurist- og Økonomforbund), IDA (ingeniører) og Dansk Magisterforening.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen vurderer, at bruddet med fællesorganisationen skyldes, at de 'blå' forbund DJØF og IDA til forskel fra en del af de 'røde' fagforeninger og deres a-kasser ikke ønsker en forlænget dagpengeperiode.

Blandede interesser
- Så det handler både om blandede interesser. Men det kan meget vel også være et strategisk træk, der har til formål at give Akademikernes større indflydelse i den kommende dagpengekommission, siger professoren fra Aalborg Universitet.

Akademikernes har allerede indgivet deres udmeldelse, men træder først formelt ud af fællesorganisationen 1. januar 2015.

A-kassen tager i løbet af 2014 stilling til, om beslutningen fastholdes.

Læs også: Kirk: Thorning, hvor var dagpengemodtagerne?

0 kommentarer
Vis kommentarer