Ny lov vil fritage ejendomsmæglere for erstatningsansvar

Udspil til ny lov om bolighandler er et tilbageskridt for både købere og sælgere, mener eksperter.

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

Boligkøbere risikerer at miste retten til erstatning, hvis en ejendomsmægler klokker i det under en bolighandel.

Ligesom muligheden for at sammenligne boligers månedlige ydelser går fløjten, skriver Jyllands-Posten.

Forringelserne bliver virkelighed, hvis et nyt forslag til revidering af ejendomsmæglerloven, som regeringen netop har sendt i høring, bliver vedtaget.

- Det er en klar forringelse for såvel boligkøbere som sælgere, at de ikke længere har krav på erstatning, når ejendomsmæglere laver fejl, siger Kristian Dreyer, partner og advokat med speciale i fast ejendom hos advokatselskabet Svejgaard Galst Qwist.

Han peger på, at en boligkøber i dag kan kræve erstatning, hvis mægleren laver en fejl i udregningen af den månedlige brutto- og nettoydelse. Mægleren skal også betale erstatning til en boligsælger, hvis gevinsten ved boligsalget er udregnet forkert.

Ligesom en sælger kan få en rimelig godtgørelse, hvis en mægler værdiansætter en bolig alt for højt i forhold til salgsprisen. I alle tre tilfælde vil mægleren ikke længere være erstatningsansvarlig med det nye lovforslag.

Ifølge Forbrugerrådet kan det ende med travlhed i retslokalerne.

- Det er et klart tilbageskridt for forbrugerbeskyttelsen. Vi risikerer at få en masse retssager, ligesom det var tilfældet, inden den nuværende regel blev indført, siger Tina Dhanda, jurist i Forbrugerrådet, til Jyllands-Posten.

Hun er dog tilfreds med, at ejendomsmæglerloven bliver revideret, fordi den har udviklet sig til et kludetæppe af lappeløsninger.

Jakob Juul-Sandberg, lektor på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet, mener, at lovforslaget er udtryk for et forsøg på at minimere ejendomsmæglerens pligter over for køberen.

- Det skal med andre ord være tydeligere, at mægleren er sælgers mand, siger Jakob Juul-Sandberg til Jyllands-Posten.