Annonce:
Annonce:

Smilet stivnet på Slotsholmen

PET-sagen: Justitsministeriet kastet ud i den værste krise siden Tamil-sagen

Departementschef Anne Kristine Axelsson(tv.) blev mandag fritaget fra tjeneste sammen ligesom afdelingschef Jens-Christian Bülow.
Departementschef Anne Kristine Axelsson(tv.) blev mandag fritaget fra tjeneste sammen ligesom afdelingschef Jens-Christian Bülow.
Annonce:
Følg Samfund

Der er gået chockbølger gennem Justitsministeriet på Slotsholmen.

Mandag blev ministeriet kastet ud i den værste krise siden Tamil-sagen, da departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow blev fritaget fra tjeneste, mens deres rolle i tidligere justitsminister Mortens Bødskovs (S) løgn til Folketingets retsudvalg granskes.

Med Morten Bødskovs fald 10. december er de tre øverste i ministeriets hierarki dermed faldet på mindre en måned – og det er en ekstremt alvorlig situation, vurderer politisk kommentator og tidligere justitsminister Hans Engell.

Annonce:

– Det er uden tvivl den mest alvorlige sag for ministeriet siden Tamil-sagen. Den brugte man ti år på at komme til kræfter efter, og nu er man ligesom i ludo slået hjem igen. Uanset hvad der kommer ud af det tjenestelige forhør, så er der meget lille sandsynlighed for, at departementschefen, der jo har en nøglestilling i hele centraladministrationen, vender tilbage, og det sender rystelser igennem hele ministeriet og går hårdt ud over prestigen, siger han.

Bødskovs højre hånd også sendt hjem

Hans Engell uddyber, at sagens alvor understreges af Justitsministeriet særlige rolle.

– Justitsministeriet skal jo som det eneste løse en dobbeltrolle. Ud over alle de almindelige opgave som ministerbetjening og lovarbejde er ministeriet jo også regeringens og i vid udstrækning også Folketingets lovbedømmer og rådgiver.

– Det er kronjuristerne i ministeriet, der afgør, om ting er rigtige eller forkerte. De skal være fuldstændig fejlfri. Derfor er det et enormt hårdt skud i troværdigheden, at de to sendes hjem.

Nettet strammes om topembedsfolk

Landets nye justitsminister, Karen Hækkerup (S), der tiltrådte i december, er derfor også kommet på en hård opgave, når hun skal forsøge at tage styringen i et kuldsejlet ministerium.

Annonce:

– Det vil tage år at genopbygge tilliden til Justitsministeriet efter den her PET-sag. Tillid trækkes jo ikke bare i en automat, det bygges op over en række års sikre vurderinger og afgørelser, siger Hans Engell.Det forventes, at sagen mod de to topembedsfolk bliver afgjort inden sommer, og Hans Engells bud på, hvad der gik galt for karrierejuristen Anne Kristine Axelsson, er:

– Manglende erfaring og manglende overblik. Nu ved vi ikke præcis, hvad der er sket, men nogle gange træffes der jo beslutninger, man ikke tror bliver opdaget. Når de så gør, sidder man med et forløb, der er meget uskønt, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
danmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste hus
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: