Carlos kæmper mod frostdøden i New York

Laveste temperaturer i 100 år: New Yorks hjemløse i kø for plads på de få herberger

Carlos Saez i kulden. (Foto: Thea Pedersen)
Carlos Saez i kulden. (Foto: Thea Pedersen)

NEW YORK (Ekstra Bladet): Efter at have hærget Midtvesten med tocifrede frostgrader og isnende vind nåede kulden tirsdag til USA’s største by New York, hvor temperaturen faldt 30 grader på et halvt døgn.

Og selvom meteorologerne lover bedre og varmere vejr allerede inden for de kommende, kæmper hjemløse i disse dage for at finde en plads på et af byens herberg.

Se også: Stort galleri: Rekordkulde forvandler USA til nordpolen

En af dem er 51-årige Carlos Saez, der egentlig ikke meget for at bevæge sig ind på et tidligere psykiatrisk hospital på 30. gade, som nu er fyldt med husvilde på madrasser i en sovesal.

Men med de koldeste temperaturer siden 1896 udgør det ydmyge herberg forskellen på liv og død.

Carlos Saez kender det hårde liv som tidligere narkosælger og indsat i fængsel. Nu flakker han rundt fra ven til ven eller overnatter på de kommunale centre.

Se også: New Yorks hjemløse kæmper mod kulden

- Jeg ville hellere ligge på gaden end at sove derinde. De behandler folk som kvæg. Der er ulækkert. Mange er misbrugere og sejler rundt. Men folk har kun få steder at tage hen, siger han.

- Ved du hvad. Selv folk, der lugter af lort, har stolthed. Selv folk, der er afhængige, har stolthed. Folk uden hjem har en stolthed. Derfor vælger mange at bo på gaden og være hjemløse. Fordi de er for stolte til at vende hjem til familien eller bede deres omgangskreds om hjælp.Herberget, som Carlos Saez bor på, er et tidligere psykiatrisk hospital. (Foto: Thea Pedersen)
Herberget, som Carlos Saez bor på, er et tidligere psykiatrisk hospital. (Foto: Thea Pedersen)


Smidt ud af konen
Inde bag den kolde grå husfacade er tonen rå. Alle scannes ved indgangen som i en lufthavn. Folk råber og brokker sig. Pressen er ikke velkommen.

- Hvor vil du have, jeg skal sove? Hvor skal jeg gå hen?, råber en kvinde til en medarbejder og bliver til sidst ført ned ad de kolde gange mod hjemmets kvindeafdeling.

Se også: Forfrossen flugtfange melder sig selv

Carlos Saez blev smidt ud af konen for et halvt år siden og mistede på grund af forskellige fysiske og psykiske lidelser sit rengøringsjob i en bank.

- Sommeren er fin nok som hjemløs. Så er der sgu altid et sted at sove. Men vinteren er hård. Særligt som nu, og mange dør også. De fandt vist også en i aftes oppe på 51. gade. Men byen er blevet ligeglad.

Han håber på at få et værelse gennem sin fagforening i løbet af nogle dage.Carlos Saez i kulden. (Foto: Thea Pedersen)
Carlos Saez i kulden. (Foto: Thea Pedersen)


Kan leve af at betle
Han mener i øvrigt, at alle kan overleve i verdens rigeste land ved at betle på gaden.

- Her behøver du aldrig gå sulten i seng. Folk lyver, hvis de påstår, de sulter. Så bruger de pengene på stoffer. Du kan få et måltid for fem dollar, og det kan du hurtigt skrabe sammen på gaden.

Se også: USA i kuldechok: Flere døde mens de skovlede sne

Allerede fra i overmorgen er hverdagen tilbage for Carlos og New Yorks mange andre hjemløse. Så kommer temperaturen igen op over frysepunktet.

Men i går var op imod 200 millioner amerikanere alvorligt berørt af den ekstreme kulde, der når langt ned i sydstaterne.

1 af 7 Carlos Saez er hjemløs i New York. Ekstra Bladet bød på en kop kaffe i varmen. (Foto: Thea Pedersen)
2 af 7 (Foto: Zuma Press)
3 af 7 (Foto: Zuma Press)
4 af 7 (Foto: Zuma Press)
5 af 7 (Foto: Thea Pedersen)
6 af 7 (Foto: Thea Pedersen)
7 af 7 Carlos Saez i kulden. (Foto: Thea Pedersen)
0 kommentarer
Vis kommentarer