Annonce:
Annonce:

Dom: Trendy natklub snød mænd med stiletfidus

Natklubber omgår ligestillingsloven ved at bruge dresscode til at give kvinder en fordel. Men det er diskrimination af mænd at kræve stiletter tilgengæld for fri cava-fest hele natten, fastslår ny dom

(PR foto)
(PR foto)
Annonce:
Følg Samfund

Fri cava-fest og billig entre – men kun hvis du har stilethæle på.

I 2012 lokkede den københavnske natklub Penthouse festglade gæster til med det tilbud.

Men det var kønsdiskriminering af mænd. Det har Københavns Byret netop fastslået i dom, efter fire mandlige gæster anklagede den fashionable natklub for brud på ligestillingsloven.

Tilbuddet var møntet på kvinder og derfor diskriminering af det mandlige køn, fastslår dommen.

Læs også: Det er diskrimination at forfordele kvinder

Sagen startede, da 21-årige Bedran Olgun indbragte sagen for Ligebehandlingsnævnet.

- Det er ulovlig forskelsbehandling at stille krav om, at mænd skal tage stiletter på for at komme billigt ind. Det strider med ligestillingsloven, siger Bedran Olgun, der er en af de forurettede.

Læs også: 21-årig nakker diskoteker for ulovligt trick

Annonce:

10-15 stilet-sager om året
Kort fortalt sidestiller Københavns Byret en dresscode som stilethæle med at have et køn.

Selv om mænd i teorien kan bære stilet-hæle, fandt retten, at de højhælede sko er så tæt knyttet til den kvindelige måde at klæde sig på, at det er kønsdiskriminering og i strid med ligestillingsloven, hvis mænd nægtes et tilbud på den baggrund.

Ligebehandlingsnævnet var tidligere nået frem til samme konklusion. Sagen havnede i retten, fordi natklubejeren nægtede at betale de 2.500 kroner til de krænkede, som Ligebehandlingsnævnet i 2011 fastsatte som godtgørelse.

Læs også: Enhedslisten vil straffe slemme natklubber

Det er første gang, at en domstol har taget stilling i en sådan sag. Men sagen er ikke enestående. Ligebehandlingsnævnet får hvert år mellem 10 og 15 lignende sager.

Annonce:

- Den med stiletterne er den mest almindelige. Vi har også set et tilfælde omkring kvindetøj, men det er stort set stiletterne, de bruger hver gang. Det er en måde at forsøge at omgå loven på, siger chefkonsulent Susanne Fischer.

God forretning trods straf
På trods af bøderne er antallet af sager ikke faldet. Det tyder på, at de ikke afskrækker folk fra at ty til forskellige krumspring for at omgå ligestillingsloven, forklarer Susanne Fischer.

- Det er formentligt, fordi mange af de her diskoteker mener, at det er en god forretning at betale de 2.500 kroner og så fortsætte med at tage forskellige priser for kvinder og mænd, siger hun.

Chefkonsulenten mener, at der muligvis skal andre midler end bøder i brug, hvis natklubberne skal ændre adfærd.

- Det tidligere ligestillingsnævn prøvede at koble overtrædelserne sammen med beværterbevillingen. Det kunne måske få dem til at makke ret, men der var ikke politisk vilje bag, siger Susanne Fischer.

Annonce:

Natklubejer: Vi skal bryde normerne
Dennis Friis Skaarup, der ejer natklubben Penthouse, fortæller, at kampagnen skulle provokere og bryde normerne for gæsterne. Han er uforstående overfor, at det er kønsdiskriminering at tilbyde rabatter til folk i stilethæle.

- Hvis stiletter kun blev produceret til kvinder, så havde det været et tilbud kun for kvinder. Så længe, at fabrikanterne producerer stiletter til mænd, så er det her ikke et tilbud kun til kvinder, siger Dennis Friis Skaarup.

Københavns Byret gav dog ikke natklubejeren ret i det synspunkt. Derfor skal han nu betale 2.500 kroner plus renter til hver af de fire mænd, der sagsøgte ham.

Dennis Friis Skaarup mener ikke, at dommen er rimelig. Og det er ikke slut med tilbud à la stilethæle-tilbuddet.

- Nej, nej, nej. Vores opgave er at forsøge at bryde normerne, chokere og sparke dørene ind. Det gør vi jo for at få noget opmærksomhed. Kombineret med, at en mand i stiletter og jakkesæt bare er pisse-stilet. Vi vil overhovedet ikke stoppe med at lave noget som helst i den her stil, siger han.

Læs også: Natklubejer: 'Vores opgave er at chokere'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: