Cavlingprisen går til DR

Journalister bag DR's dokumentarserie I Skattely vinder årets Cavlingpris. Serien afdækker, hvordan der rådgives i brugen af skatteunddragelse

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Seks journalistiske produkter var indstillet til Cavlingprisen, der blev uddelt i eftermiddag.

Under overværelse af pressens minister, Statsminister Helle Thorning-Schmidt, i Nationalmuseets festsal, valgte priskomiteen at give prisen til Jeppe Gaardbo, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen, DR, for dokumentarserien 'I Skattely' med afsløringer af finansielle rådgiveres vejledning om skattely.

- I har grundigt og modigt beskrevet en verden, som de færreste kender til. I har revet tæppet væk og vist at moralen har det skidt i ellers velrenomerede banker og virksomheder, lød det i den mundtlige begrundelse fra Cavling-formand Kirsten Pilgaard .

DR-journalisterne var gået undercover og arbejdede med skjulte optagelser.

- Men I gav alle efterfølgende en mulighed for at udtale sig. I har skabt debat om den dårlige moral, der ligger til grund for skatteunddragelserne. Jeres arbejde har betydet, at skatteministeren har sat et arbejde i søen for at få stoppet disse handlinger. Om det lykkes vil vise sig, men I har gjort jeres, lød det i begrundelsen.

- Vi er ydmyge og stolte over at vinde i så skrapt et felt som det i år. Vores mål var ikke at vinde priser, men at gå ind i et mørkt rum og tænde lyset, sagde prismodtagerne.

Der var indsendt 55 forslag til den største journalistiske hæder her i landet. Priskomiteen havde nomineret seks af bidragene.

De fem øvrige er:

Niels Sandøe og Thomas G. Svaneborg, JP Forlag, for bogen ”Andre Folks Penge”, hvori de kortlægger grundlaget for den danske finanskrise.

Orla Borg, Morten Pihl og Carsten Ellegaard, Jyllands-Posten, for deres artikelserie om agenten Morten Storm og afsløringer af PET’s metoder i kampen mod terrorisme.

Per Mathiessen, Janus Østergaard, Steen Larsen, James Kristoffer Miles og Sverre Quist,Ekstra Bladet, for deres afsløringer af Lars Løkke Rasmussens rejseudgifter som formand for klimaorganisationen GGGI.

Astrid Fischer, Laurits Nansen og Line Gertsen, DR, for deres afsløringer af blandt andre psykiateren Arne Mejlhedes fejlbehandling i årevis, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind.

Johan Winther og Jakob Ussing, Berlingske, for deres kulegravning af lovarbejdet omkring støtte til solceller.

Ekstra Bladet har fem gange modtaget Cavlingprisen.

I 1977: Jakob Andersen og Søren Jakobsen - 'For deres artikler om Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor dybdeborende journalistik førte til nedsættelse af en kommissionsdomstol, der bekræftede oplysningerne.'.

I 1981: Jan Michaelsen og Henning Thøgersen - 'Med mere end 70 artikler alene i 1981 har de søgt at udrede trådene i den økonomisk meget indviklede Bonde Nielsen-sag. Mange journalister har gennem årene boret i denne sag, men næppe nogen så vedholdende og stædigt som disse to.'

I 1989: Anders Peter Mathiasen og Jeppe Juhl - 'De to journalister har afdækket en lang række misforhold i Stadsarkitektens Direktorat under Københavns Kommune. En stor principiel sag, som i første omgang blev henlagt af politiet og de kommunale myndigheder.'

I 2003: Bo Elkjær (sammen med Charlotte Aagaard og Jørgen Sten Nielsen fra Information) - 'For deres gennemarbejdede, veldokumenterede og kritiske artikler om det demokratiske beslutningsgrundlag for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.'

I 2004: Anders Peter Mathiasen og Jeppe Facius (sammen med Miki Mistrati og Thomas Stokholm fra Bastard Film) - 'Prisen gives for deres grundige, vedholdende og væsentlige indslag i TV2 og artikler i Ekstra Bladet i den såkaldte Dan Lynge-sag.'