Brite i kapløb om at leve på Mars vil ikke gifte sig

I alt har 200.000 mennesker verden over frivilligt søgt om at komme med på rumrejsen til Mars

Tre briter er blandt de 1000 kandidater, der kort før nytår fik svar om, at de har klaret første trin i udvælgelsen til rummissionen Mars One, et privat projekt, der fra 2024 vil kolonisere den røde planet.

Ryan MacDonald er en af dem, der stadig er i spil til at vinde en enkeltbillet til Mars, fortæller han til BBC.

- Jeg har ikke ansøgt for at dø på Mars, men for at leve der. Det er det, jeg virkelig vil. Jeg kan ikke forestille mig noget mere spændende end det, siger den unge brite.

Umiddelbart er han afklaret med at skulle forlade Jorden for altid.

- Det handler ikke om, hvad man forlader. Det handler om det indtryk, man efterlader. For mig handler det udelukkende om inspiration. Jeg vil inspirere en ny generation, ligesom Apollo-landingerne gjorde.

- Fire milliarder mennesker vil se de første mennesker lande på Mars. Og inspirationen fra det er virkelig nødvendig og vigtig for at inspirere videnskabsmænd og ingeniører til at forholde sig til de store udfordringer, de vil møde i det her århundrede, siger MacDonald til BBC.

Som det ser ud nu, er han ikke i et forhold, og skulle han blive udvalgt, planlægger han at forblive single frem til afrejsen.

- Nogle af ansøgerne har faktisk børn og er gift. De søger med visheden om, at de vil skulle forlade deres familier for altid.

- I mit tilfælde, hvis jeg bliver udvalgt, vil jeg ikke blive gift. Det er vigtigt, at man er ærlig. Man kan ikke otte år inde i et forhold pludselig sige: "Nå ja, forresten, jeg rejser til Mars", siger Ryan MacDonald.

I alt har 200.000 mennesker verden over frivilligt søgt om at komme med på rumrejsen.

Da Mars One søgte deltagere, var der 489 danskere blandt ansøgerne.

Af de 1000, som gruppen nu er reduceret til, skal de 24 af sted på missionen til den tørre, kolde og iltløse planet, der ligger 55 millioner kilometer borte.

Samlet koster Mars One-projektet i omegnen af 4,4 milliarder euro, og de udvalgte får ingen returbillet.

Det er tanken, at missionen skal dækkes primært gennem indtægter fra reality-tv.

De 24 passagerer skal afsendes af seks omgange startende om 10 år ifølge det hollandske firma, der står bag.

Kriterierne for at deltage er ifølge Mars One, at man har en "utæmmelig sjæl", en "god dømmekraft" og en "lyst til leg".

Desuden skal man være rask og upåvirket af stoffer, hedder det. Senere i udvælgelsesprocessen skal kandidaterne gennemgå medicinske og psykologiske test.