Frankrig forbyder antisemitisk show

Den franske højesteret beslutter, at komiker ikke må vise forestilling, der beskyldes for had og racisme.

Mindre end to timer før komikeren Dieudonne M'Bala M'Bala skulle gå på scenen, besluttede højesteret, at showet ikke kunne vises (Foto: AP)
Mindre end to timer før komikeren Dieudonne M'Bala M'Bala skulle gå på scenen, besluttede højesteret, at showet ikke kunne vises (Foto: AP)

Frankrigs regering vandt i sidste øjeblik, da landets øverste domstol torsdag forbød en kontroversiel komiker i at indlede en landsomfattende turné med et show, der af mange betegnes som antisemitisk.

Mindre en to timer før komikeren Dieudonne M'Bala M'Bala skulle være gået på scenen i byen Nantes, besluttede højesteretten at underkende en lavere domstols beslutning om, at showet kunne vises.

Forbuddet blev mødt med buhen og hujen fra flere hundrede af komikerens fans, der havde samlet sig foran Zenith-teatret i Nantes for at overvære forestillingen.

Den franske regering havde betegnet Dieudonne som en "hadspreder".

Han er tidligere blevet dømt for at have overtrådt Frankrigs racismelove.

- Vi kan ikke tolerere had til andre, racisme, antisemitisme eller holocaust-fornægtelse, siger indenrigsminister Manuel Valls i en kommentar til afgørelsen.

Dieudonnes show findes allerede på film og er lagt på nettet. Her er blandt andet en scene, hvor han mimer, at han tisser op ad en mur og fortæller, at det er Grædemuren i Jerusalem.

Han har også en sarkastisk sketch om fremtrædende jødiske skuespillere og har en spydig kommentar om radiojournalisten Patrick Cohen med tilføjelsen "gaskamrene ... en skam".

I retten har han også benægtet, at en strakt-arm-hilsen, der går under betegnelsen "quenelle", skulle være antisemitisk.

Quenelle er blevet hans varemærke og har været med til at sikre ham berømmelse.

Hans advokat siger, at Dieudonne ikke kan gøres ansvarlig for, at nogle af hans tilhængere har ladet sig fotografere foran kz-lejren Auschwitz eller foran synagoger i Frankrig, mens de gør hilsen med strakt arm.

I England har den franske fodboldspiller Nicolas Anelka brugt en quenelle-hilsen efter en scoring for sit hold West Bromwich, og det engelske fodboldforbund overvejer, om det skal medføre udelukke for at opfordre til had.

0 kommentarer
Vis kommentarer