Danske virksomheder flytter hjem igen

Mange danske virksomheder vælger at flytte produktionen tilbage efter at have forsøgt sig i udlandet

Danske arbejdspladser bliver ofte flyttet til lande, hvor lønningerne er lavere, så det er billigere at få produceret varerne.

Men en undersøgelse, som Fagbladet 3F har lavet blandt 420 tillidsfolk, viser nu, at hver femte virksomhed i industrien er flyttet hjem igen fra lande som Kina og Polen inden for de seneste 10 år.

- Mange virksomheder har flyttet produktion ud og kun tænkt i lønomkostninger, siger Jan Stentoft Arlbjørn, professor ved Syddansk Universitet (SDU), til Fagbladet.

- De er blevet overrasket over de lange leveringstider. Så har de været tvunget til at bygge store lagre op, og det kan hurtigt blive dyrt, siger han.

De adspurgte tillidsfolk siger, at den hyppigste grund til, at virksomhederne vælger at flytte produktionen tilbage til Danmark, er større fleksibilitet. Det svarer næsten hver tredje, mens 19 procent siger, at det skyldes, at man ønsker at få bedre kvalitet.

Tillidsfolkenes oplevelser fra det virkelige liv stemmer godt med en forskningsrapport fra SDU fra sidste år.

Rapporten viste, at næsten hver femte virksomhed planlægger at lukke fabrikker i udlandet og i stedet fremstille varerne her i landet.

Formand for 3F's Industrigruppe Mads Andersen siger, at det viser, at det ikke er en mirakelkur at flytte produktionen ud.

Fagforbundet har i mange år fortalt industriens ledere, at man ikke kan undgå fejl og dårligere kvalitet ved at producere i udlandet, siger Mads Andersen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere