Regeringen lukker europæiske ambassader

Udenrigsministeren afviser efter møde, at der primært er tale om et forsøg på at spare penge

Regeringen foretager den største reform af landets udenrigstjeneste i nyere tid og flytter som ventet fokus væk fra en række mindre europæiske lande.

I alt foretages der justeringer på Danmarks tilstedeværelse i over 25 lande, oplyser Udenrigsministeriet.

Hovedpunkterne i reformen er, at Danmark åbner ambassader i Nigeria, Filippinerne, Colombia og Myanmar samt et handelskontor i Lagos i Nigeria.

Omvendt har regeringen valgt at lukke repræsentationer, særligt i Europa.

Således er ambassaderne i Cypern, Luxembourg, Schweiz, Slovenien, Slovakiet, Milano (handelskontor) og Libyen snart fortid.

Ud over de nævnte ambassadeåbninger og -lukninger styrkes tilstedeværelsen i flere vækstlande og EU's beslutningscentre, ligesom den også reduceres flere steder.

- De globale magtbalancer ændrer sig, og den økonomiske vækst findes andre steder i dag og i morgen, end den gjorde i går, siger udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) i en udtalelse.

- Derfor åbner vi nye ambassader og styrker tilstedeværelsen der, hvor vi får mest gavn af det - politisk og økonomisk.

- Men vi har ikke ubegrænsede midler til rådighed, og som alle andre, må regeringen også her prioritere hårdt. Vi skærer derfor nogle steder for at få råd til at styrke andre steder, siger Holger K. Nielsen.

Udenrigsministeren pointerer, at ændringerne i ambassadestrukturen samlet set giver Danmark direkte adgang til over 300 millioner mennesker og forbrugere mere end hidtil.

Samtidig fremhæver han den styrkede indsats i nogle af EU's beslutningscentre (Bruxelles, Berlin, Paris og London) og de øgede antal ressourcer til det arktiske arbejde.

- EU er en helt afgørende politisk platform for at varetage danske interesser - og derfor skal vi fremme danske synspunkter endnu mere i for eksempel Bruxelles og Berlin, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer