Annonce:
Annonce:

NSA kan overvåge offline pc'er

Den amerikanske efterretningstjeneste overvåger over 100.000 offline pc'er, skriver New York Times

Annonce:
Følg Samfund

100.000 pc'er rundt omkring i verden er blevet inficeret med topadvanceret udstyr fra den kontroversielle amerikanske efterretningstjeneste, NSA.

Der er tale om en meget lille radiosender, der er en del af et program, som går under kodenavnet 'Quantum'. Quantum opereres ind i en pc eller ind i et usb-kabel, og giver derved efterretningstjenesten fuld adgang til at overvåge alt, hvad der foregår på en pc - også selv om den er offline. Quantum fungerer nemlig via radiobølger.

NSA kigger med: Radikale muslimer skal knaldes på porno

Det er New York Times, der bringer afsløringen på baggrund af dokumenter fra den efterlyste tidligere NSA-agent, og nu whistleblower, Edward Snowden.

Annonce:

Quantum er blevet benyttet siden 2008 og fx installeres på en computer før køb, eller hvis efterretningstjenesten på anden måde får fingre i en pc. Efterfølgende skal NSA's agenter være inde for omkring 12 kilometers rækkevidde, før de kan opsnappe signalet og udspionere pc'en. Signalet opsnappes af en såkaldt 'mark pc', der videresender signalet til NSA.

Giver data til efterretningstjenester: Seks danskere udleveret af Apple

- NSA's aktiviteter er fokuseret på - og kun på - gyldige efterretningsmål i udlandet, efter gældende efterretningslove. Vi bruger ikke udenlandske efterretningskilder til at stjæle forretningshemmeligheder og deler ikke den information vi indsamler med amerikanske firmaer for at øge deres internationale konkurrenceevne eller bundlinje, siger Vanee Vines, talskvinde for NSA, til New York Times.

Thorning udelukker ikke overvågning af almindelige danskere

Brugte Quantum til Stuxnet
Ifølge de lækkede dokumenter er Quantum primært rettet mod det russiske og kinesiske militær, men en artikel bragt i den hollandske avis NRC Handelsblad avis viser, hvor Quantum opererer. Af denne artikel fremgår det også, at nogle signaler går gennem Norden.

Elendig it-sikkerhed i staten: Dine oplysninger ligger åbne for hackere

Annonce:

Quantum kan også bruges til at overføre malware til en pc, uden brugeren opdager det. Første gang Quantum for alvor kom i offentlighedens lys, var i 2010, da offentligheden fik kendskab til det såkaldte Stuxnet. Stuxnet var et udviklet af USA, som havde til formål at udspionere og lamme Irans berigelse af uran.

Men først nu er det via de lækkede dokumenter blevet afsløret, at Stuxnet blev anbragt ved hjælp af Quantum.

Din computer er hackernes våben

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: