Det er vigtigt at kunne tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Danmark. Men green card-ordningen fungerer ikke efter hensigten, som den ser ud i dag. Det mener DI.
- Vi bakker op omkring ordningen. Men det er problematisk, at folk på ordningen får lavtlønsjob. Det var ikke det, der var meningen med den, da den blev indført i 2008, siger Claus Aastrup Seidelin, arbejdsmarkedskonsulent i DI.
Søndag aften kunne man i DR Nyheder se, at mange greencard-indehavere presses ud i job, hvor lønnen i mindst et tilfælde er nede på 16 kroner i timen. DR har haft kontakt til 149 på greencard. Og otte ud af 10 af dem arbejder for under 60 kroner i timen.
- Vi anerkender, at ordningen ikke fungerer optimalt. Der er brug for at revidere den, så de udlændinge, der kommer til Danmark, har nogle kompetencer, der gerne skulle bruges på det danske arbejdsmarked, lyder det fra arbejdsmarkedskonsulenten.
Claus Aastrup Seidelin påpeger, at greencardordningen ikke matcher det, der efterspørges ude i erhvervslivet.
- Ordningen bør skrues sådan sammen, at kommer man med nogle kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet, skal man have nogle flere point i forhold til dem, der hører til fagområder, hvor efterspørgslen ikke er så akut, siger han.
Claus Aastrup Seideling påpeger, at det er vigtigt at få tiltrukket højt kvalificeret udenlandsk arbejdskraft til Danmark:
- Det er med til at skabe vækst og arbejdspladser. Vi står i en situation, hvor vi ikke skal ret mange år ud i fremtiden, før der begynder at blive mangel på højt specialiseret udenlandsk arbejdskraft, siger han.
- Så det er vigtigt at bevare ordningen - men i en bedre udgave, end den er i dag, lyder det fra DI-konsulenten.
Dansk Folkeparti har kaldt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i samråd om ordningen, der skal reformeres til foråret.