OECD vil have brugerbetaling på de lange uddannelser

Man skal betale, hvis man vil have en lang videregående uddannelse. Det vil mindske frafald, påpeger OECD

Der er alt for mange unge, der dropper ud af skolen. Derfor vil OECD have indført brugerbetaling på lange videregående uddannelser.

- At indføre studieafgifter vil give endnu større incitament til studerende til at vælge de studier, der vil levere et højt afkast til dem og til samfundet, skriver OECD i sin økonomiske landerapport om Danmark, der blev offentliggjort mandag.

Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, siger, at der er god musik i forslaget.

- Det vil betyde, at de unge i højere grad vil overveje at vælge studier, der giver adgang til et job med en god løn, siger han.

- OECD fremhæver dog, at hvis man indfører brugerbetaling, skal topskatten samtidig lettes for at bevare det privatøkonomiske incitament til at tage en uddannelse. Det er jeg enig i, siger cheføkonomen.

Det er vigtigt, at alle stadig har adgang til at få en uddannelse, påpeger OECD:

- Indkomstafhængige lån og tilskudsprogrammer bør sikre, at studerende fra fattige familier fortsat har adgang til de videregående uddannelser, står der i rapporten.

OECD peger på, at guleroden med en høj løn efter endt uddannelse ikke er så stor som i andre lande.

- Det kan få de unge til at vælge uddannelse efter kortsigtet interesse i stedet for at se på egne evner og økonomisk gevinst, står der.

OECD tilskynder derfor til, at topskatten sættes ned, så man få flere danske unge til at tage en uddannelse.