Annonce:
Annonce:

Professor om rapport: Det er slut med at skræmme ledige

Der er mange gode signaler i anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget, siger arbejdsmarkedsforsker

Den længe ventede rapport med anbefalingerne skal sikre en bedre beskæftigelsesindsats, og udvalget, der står bag, har den tidligere minister Carsten Koch (S) i spidsen. (Foto: Anders Brohus)
Den længe ventede rapport med anbefalingerne skal sikre en bedre beskæftigelsesindsats, og udvalget, der står bag, har den tidligere minister Carsten Koch (S) i spidsen. (Foto: Anders Brohus)
Annonce:
Følg Samfund

Det lægges op til et kursskifte, hvor man vil holde op med at skræmme, kontrollere og piske de arbejdsløse ud i ofte korte ansættelser. I stedet skal de ledige hjælpes til at blive opkvalificeret, så de kan sikre sig varig beskæftigelse.

Sådan lyder den umiddelbare vurdering af anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget, hvis man spørger professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

- Jeg synes, at der er rigtigt mange gode ting ved det her. Der er forsøg på nybrud, når det gælder den overordnede filosofi. Der er meget anerkendelsesværdigt, siger han.

- Man vil ikke satse på den såkaldte skræmmeeffekt ved aktivering, hvor de ledige skal føle sig tilskyndet til selv at finde et arbejde, fordi det skal være noget negativt at komme på jobcenter og blive sendt i aktivering, tilføjer Henning Jørgensen.

Annonce:

- Nu gør man det modsatte. Nu er det ikke skræmmeeffekten, nu er det opkvalificering, som skal sættes i højsædet. Det vil være en fantastisk ændring, hvis man kan få det gennemført. At gå fra noget negativt til noget positivt motiverende, lyder det.

Den længe ventede rapport med anbefalingerne skal sikre en bedre beskæftigelsesindsats, og udvalget, der står bag, har den tidligere minister Carsten Koch (S) i spidsen.

- Hvis man følger den overordnede filosofi, så er det nye tider, som man går i mod. Nu skal man give en individuel og håndholdt indsats. Det skal være noget positivt at komme i aktivering, og det skal hjælpe den ledige til at blive opkvalificeret.

- Det er også rigtigt godt, at man vil til at hjælpe virksomhederne på en anderledes måde. Man vil lave traditionel arbejdsformidling og opsøge jobåbningerne. Man vil afbureaukratisere systemet, siger Henning Jørgensen.

Han er dog kritisk over for, at man vil afskaffe lediges ret til seks ugers selvvalgt uddannelse, og at de skal på nedsat støtte, når de er på erhvervskompentence-givende uddannelsesforløb.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: