Scharf beholder millionhyre

Tidligere PET-chef beholder sin høje løn trods talrige skandalesager

Selv om tidligere PET-chef Jakob Scharf har ledet landets efterretningstjeneste med psykisk terror og overtrådt en række af statens regler, så får han lov til at beholde sin nuværende millionhyre i sit nye job som kommitteret hos Rigspolitiet.

Frem til april 2016 scorer Jakob Scharf derfor en samlet årsløn på 1.124.524 kroner.

Tidligere PET-chef skal arbejde i Rigspolitiet

Hertil kommer, at Scharf efter 2016 er sikret en tilbagegangsstilling i lønramme 38 svarende til over 600.000 kroner om året.

Professor Anders Drejer, Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, kan godt se det groteske i situationen:

- Jeg kan godt forstå, hvis hr. og fru Danmark, som betaler hans løn, undrer sig over det her. Lønnen er jo blevet aftalt, da han var PET-chef og ikke kommitteret, og det nye job må alt andet end lige anses for et lettere job end jobbet som PET chef, hvilket burde give en tilsvarende lavere løn, siger han.

Slut i dag: Scharfs sidste omgang

I Jakob Scharfs kontrakt står der ikke noget om den nuværende situation, hvor han skifter job inden for samme organisation. Anders Drejer mener derfor også, at Scharf har indgået en aftale kort tid før eller efter sin aftrædelse.

- Det her ligner på godt nudansk en lokumsaftale, hvor justitsministeriet har undgået en masse ballade ved, at Scharf tager skraldet og går frivilligt mod, at han så tager sig godt betalt for det, siger han.

Professor og ekspert i offentlig forvaltning, Bent Greve fra RUC, mener også, at staten har været lidt for gavmilde i Scharfs nye aftale.

- Det lyder til at være i den høje ende. Og man bør overveje, at når man går ned i ansvarsniveau, så bør man vel i virkeligheden også gå ned i løn. I sær hvis man pludselig ikke længere har personaleansvar. Det sker jo også, når man på normal vis skifter job, siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet i dag og på Ekstra:

- Så gylden er Scharfs kontrakt

- Mystik: Ingen ved hvad Scharf skal lave

- PET-ansatte raser over eks-chefens nye job