Kontanthjælpsreform: Nu er far flyttet fra os

En lille familie fra Randers er nu splittet ad, på grund af regeringens krav om gensidig forsørgerpligt. - Det er hårdt, siger moren

Rikke Greve og Peter Carlsen med børnene Amalie og Christian fra Randers, da de stadig boede sammen. (Foto: Ernst Van Norde)
Rikke Greve og Peter Carlsen med børnene Amalie og Christian fra Randers, da de stadig boede sammen. (Foto: Ernst Van Norde)
Følg Samfund

Hjælp os: Er du eller din familie blevet ramt af gensidig forsørgerpligt? Send en mail til 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

- Peter er flyttet, så jeg har været alene her i januar måned. Det er hårdt. Hold kæft det er hårdt, siger Rikke Greve fra Randers.

Hun er nu alenemor til to, Amalie på otte år fra et tidligere forhold, og lille Christian på tre, som hun har sammen med kæresten Peter Carlsen.

Ekstra Bladet talte med kæresteparret før nytår, hvor de stod i den situation, at de måtte flytte fra hinanden på grund af reglen om gensidig forsørgerpligt, som betyder, at den ene samlevende skal forsørge den anden, hvis vedkommende er i job, og den anden er på kontanthjælp.

Godt nytår Mette F: Nu må far flytte fra mig og børnene

Peter Carlsen er i job som it-supporter, og 28-årige Rikke Greve er på kontanthjælp, og erklæret 'uddannelsesparat', fordi hun er under 30 år.

Hun har indtil nu ikke kunnet færdiggøre sin uddannelse som kontorelev, fordi hun ikke har kunnet finde en elevplads. Derfor stod familien til at miste 6.500 kr. i kontanthjælp om måneden med mindre kæresten flyttede fra hende og børnene.

Mor til tre: Min kæreste bliver nødt til at flytte

Han er nu flyttet på et værelse inde i byen, da det var den eneste måde familien kunne få det til at hænge sammen på økonomisk, men det har haft store konsekvenser for Rikke og børnene.

- Det værste er, at man ikke kan få svar på, hvad man må og hvad man ikke må. Vi ved jo ikke, hvor meget vi må være sammen eller, hvordan vi må være sammen. Hvor vi må være sammen. Der er ingen, der kan fortælle os i kommunen, hvor tit vi må sove sammen, eller om han må komme her og være sammen med sin søn, siger Rikke Greve.

Reglen hedder, at det er kommunens skøn, der gør sig gældende.

Vågn op Mette F.!

- Og hvornår skønner de, at han er her for at være sammen med mig, eller hvornår han er her for at være sammen med sin søn. Det er bare lige sådan en vurderingssag kommunen laver, siger Rikke Greve.

Men hun har nu fået kontanthjælp som enlig forsørger per 1. januar efter han er flyttet. Dermed mener hun faktisk, at det er blevet dyrere for kommunen, end da de boede sammen.

- Min søn er blevet rigtig sur på sin far. Hvis min søn skal have en tør ble, så skal det altid være mor. Når han slår sig, så er det også mor. Det er ikke særlig sjovt. Det må være hårdt, når man i forvejen ikke kan se sin søn i fire-fem dage om ugen. Når Peter så endelig ser ham, så vil drengen ikke fordi han er sur, siger Rikke Greve.

Forsørger til fem: Billigere at sige mit arbejde op

Heldigvis har Rikke Greve nu fået et job som personlig hjælper hos en handicappet dame. Det synes hun er dejligt, for så kan hun komme ud af kontanthjælpssystemet.

Men hun fortæller, at det intet har at gøre med kontanthjælpsreformen, at hun nu har fundet et job. Det ville hun have søgt alligevel.

- Jeg tror ikke en skid på, at den her reform har gjort noget som helst for, at jeg har fået det her arbejde.

- Tror du, du havde fået jobbet, hvis I var blevet sammen, og du havde fået kontanthjælp?

- Ja, det tror jeg. Jeg havde søgt jobbet, og taget det alligevel. Det eneste kontanthjælpsreformen har gjort for vores familie, er, at jeg er blevet stresset, og depressiv, jeg har været nede og grædt. Jeg har været ked af det, og har gået med den her utryghed i fire-fem måneder, fordi jeg har frygtet, at de trækker 'tæppet' væk.

Ramt af gensidig forsørgerpligt: Du glemte os, Helle!

Rikke Greve fortæller, at kæresteparret i fremtiden vil forsøge at flytte sammen igen, men lige nu er der meget arbejde i at få det til at gå op i en højere enhed.Rikke Greve og Peter Carlsen med børnene Amalie og Christian fra Randers, da de stadig boede sammen. (Foto: Ernst Van Norde)
Rikke Greve og Peter Carlsen med børnene Amalie og Christian fra Randers, da de stadig boede sammen. (Foto: Ernst Van Norde)


Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind