Pensionsrøveri: Din pension smuldrer

Ublu omkostninger og inflation æder din pension op

Millioner af danskere, der sparer op i pensionsselskabernes traditionelle, rentegaranterede ordninger, kan godt kigge langt efter en alderdom i sus og dus.

Ekstra Bladet har gennemgået, hvor meget de kommercielle selskaber som f.eks. Danica Pension, Nordea Liv & Pension og PFA vil give i afkast i år, og det er deprimerende lidt, hvis man ellers havde set frem til et ekstra lag smør på morgenkrydderen i den tredje alder.

Undersøgelsen afslører, at langt de fleste selskaber spiser deres kunder af med et afkast på blot 1,8 pct. til 2,0 pct. Det skyldes dels, at renten er lav i øjeblikket, men det skyldes i høj grad også, at selskaberne tager sig mere end godt betalt.

- Pensionsselskaber bruger de her gamle traditionelle ordninger som en ren pengemaskine. Der er ikke nogen, der forsøger at konkurrere på de her ordninger, fordi de alle prøver at få kunderne til at flytte over i de nye ordninger, hvor der ikke er nogen garantier. Men man skal bare være opmærksom på, at 75 pct. af alle pensionspengene ligger i de gamle ordninger, siger pensionsekspert og aktuar, Jørgen Svendsen.

Se også: Grådige forsikringsselskaber: Svage bag i kø til psykolog

Værst ser det ud i Nordea Liv & Pension, hvor selskabet tager næsten lige så meget i omkostninger, som kunden får i afkast. Her giver selskabet dig 18.000 kr. i afkast, når året er omme, hvis du f.eks. starter året med én million kroner på din pensionskonto. Men forinden har selskabet selv stukket næsten lige så meget ned i foret, nemlig hele 15.770 kr.

Det ser ikke meget bedre ud i de andre store selskaber. Danica giver også en tilsvarende kunde 18.000 kr. i afkast og nupper selv 13.570 kr., mens forholdet i PFA er 20.000 kr. til kunden og 13.100 kr. til selskabet.

- Når selskaberne tager så store omkostninger, så er det klart, at der ikke bliver meget tilbage til kunderne. De bruger den her prispolitik til at tage det sidste liv ud af det traditionelle pensionssystem. Det er bare ærgerligt for de millioner af kunder, som ligger og bløder i de ordninger, siger Jørgen Svendsen.

Se også: Koks i PFA: Kan ikke se sin pension på 5. år

Det ikke kun de høje omkostninger, der peger i retning af en pensionstilværelse på smalkost. De mikroskopiske afkast er nemlig før pensionsafkastskatten på 15,3 pct., og før inflationen gør sit indhug i pensionernes købekraft.

Så alt i alt skal man være heldig, hvis ens pension bare skal bevare sin værdi, mener Allan Christensen, partner i rådgivningsfirmaet Bedstpension.

- Som det ser ud i dag, er det svært at forstille sig, at man ender op med at få mere, end man er garanteret. Det vil sige 1,5 – 2,5 procent for de fleste. Hvis også inflationen ligger i det leje, og man også tænker skat og omkostningerne ind, så risikerer man, at købekraften bliver spist op. De her ordninger ligger simpelthen og kæmper med inflationen.

Læs meget mere i Ekstra Bladet onsdag:

- Se hvor meget dit selskab giver

- Driftsherretillæg: Stjæler hver 5. krone

- Nordea: Vi prøver ikke at skræmme nogen

- Flest med garanteret pension

1 af 2 Der bliver ikke meget at slå til søren med for fremtidens pensionister. Foto: Colourbox
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer