Minister i Kijev: Aktivister samler våben

Radikale grupper i Kijev opererer helt på egen hånd og samler også våben, siger minister

De vilde protester fortsætter i Ukraine. (Foto: AP)
De vilde protester fortsætter i Ukraine. (Foto: AP)

Forsøgene på at løse Ukraines dybe krise med fredelige midler slår fejl, advarer landets indenrigsminister Vitalij Sakhartjenko, som beskylder demonstranter for at opbygge lagre af skydevåben.

- Begivenhederne i de seneste dage i den ukrainske hovedstad har vist, at vores forsøg på at løse konflikten uden brug af magtanvendelse ikke lykkes, siger han og tilføjer, at oppositionen har overhørt og krænket myndighedernes opfordringer til en våbenhvile.

- Der er en fastlåst situation, hvor radikale grupper blandt demonstranterne fører an ved at besætte bygninger og styre brugen af vold. Oppositionens ledere og flertallet af demonstranter har ingen indflydelse på disse grupper, siger han.

Se også: Demonstranter omringer Ukraines energiministerium

En ukrainsk demonstrant på 45 år, som blev såret under sammenstød med politifolk, døde lørdag af sine kvæstelser. Dermed har urolighederne ifølge officielle tal kostet tre mennesker livet. Oppositionen siger, at i alt seks personer er dræbt.

Tidligere lørdag blev demonstranter i Kijev forhindret i at indtage energiministeriets centrale bygning, hvor de kunne true energisystemet.

- Der blev gjort et forsøg på at storme ministeriet. Omkring 100 mennesker kom, bevæbnede. Jeg gik ud og sagde til dem, at hvis de ikke fredeligt forlod bygningen, så ville hele Ukraines energisystem risikere at bryde sammen, siger landets energiminister, Eduard Stavytsky.

Se også: Danmark indkalder Ukraines ambassadør til samtale

Han tilføjer, at demonstranterne har forladt bygningen, men at de fortsætter med at blokere indgangen udefra.

Uroen er opstået efter parlamentet i sidste uge vedtog en ny kontroversiel lov, der i praksis umuliggør demonstrationer.

Præsident Viktor Janukovitj sagde fredag, at parlamentet vil se nærmere på den upopulære lov.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, tager til Kijev torsdag og fredag i næste uge.

Se også: EU-top tager til Ukraine for at hjælpe

Der skal hun mødes med præsident Janukovitj og oppositionen i Ukraine for at få gang i den politiske dialog mellem de to parter. Det oplyste EU-Kommissionens fredag.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

0 kommentarer
Vis kommentarer