PET-ansatte: Chef sendte konen op på business

Tidligere PET-chef Jakob Scharf misbrugte skatteborgernes penge og sin magt under en tjenesterejse til Australien i 2008/2009

Ifølge klagen fra ansatte i PET beordrede Jakob Scharf  på ydmygende vis en kvindelig ansat til at bytte sin business-billet med Scharfs kones, så skatteyderne kom til at betale for konens opgradering under en rejse til Australien. (Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)
Ifølge klagen fra ansatte i PET beordrede Jakob Scharf på ydmygende vis en kvindelig ansat til at bytte sin business-billet med Scharfs kones, så skatteyderne kom til at betale for konens opgradering under en rejse til Australien. (Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto)

DIN MENING: Bør Rigspolitiet bore mere i de dyre rejser? Skriv din mening under artiklen

Det hævder de politi-ansatte i PET i den klage, de i oktober 2013 sendte til Rigspolitiet og Justitsministeriet.

På turen til Australien var Jakob Scharf af sted med en større delegation bestående af flere PET-ansatte, herunder chefpolitiinspektør Frank Jensen samt tidligere departementschef i Justitsministeriet Michael Lunn.

Og så havde Scharf også taget sin kone med, der selv havde betalt for en billig billet på økonomiklasse. Men lige før de steg om bord på flyet beordrede Scharf - ifølge klagen - på ydmygende vis en kvindelig ansat til at bytte sin business-billet med Scharfs kones, så skatteyderne kom til at betale for konens opgradering.

Den opsigtvækkende anklage bliver dog sandsynligvis aldrig gransket nærmere.

Femstjernet luksus
For tidligere på ugen udsendte Rigspolitiet en redegørelse, hvor man på baggrund af klagen fra de ansatte blåstempler PET-ledelsens tjenesterejser, men man har mærkværdigvis valgt kun at medtage perioden fra 2011 til 2013.

Derfor er Australien-turen ikke med, og på grund af skæringsdatoen har Rigspolitiet heller ikke medtaget flere andre eksempler, Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, hvor tidligere PET-chef Jakob Scharf overtræder statens rejseregler.

Eksempelvis har Scharf før 2011 boet på femstjernede luksushoteller i Berlin, Prag, Paris og i Schweiz, der alle koster over 2000 kroner pr. nat - og dermed er mindst dobbelt så dyre som det tilladte for ansatte i staten.

I 2010 lod Scharf skatteyderne betale for to dage på det ekstravagante Hotel De Rome i Berlin, der koster 2530 kroner pr. nat. Her lod han også skatteyderne betale en spa-behandling til 450 kroner i hotellets 800 kvadratmeter store wellness-område, hvor poolens mosaikudsmykning er kendt for at give gæsterne følelsen af at svømme i guld. Vagthund Se Scharfs vilde hoteller

Og Rigspolitiets disposition er højest mærkværdig, mener professor og ekspert i offentlig forvaltning Bent Greve fra RUC:

- Når der har været en kritik af en bestemt adfærd, så vil det logiske jo være at gå tilbage og undersøge det hele - og ikke som her afgrænse det til en bestemt periode.

- Specielt ikke i den her sag, hvor der har været en offentlig diskussion.

Se også: Scharf er en heldig mand

- Som minimum bør man jo i hvert fald tage eksemplet med Australien med, som de ansatte har klaget over. Det ligger jo ikke inden for de rammer, der er normal praksis og god skik at handle sådan, siger han.

I Rigspolitiets undersøgelse er det konstateret, at ledelsen i PET i 16 ud af 94 hotelophold fra 2011 til 2013 har brugt mere end det, staten tillader. Men Rigspolitiet finder ikke anledning til kritik, da PET begrunder overforbruget med sikkerhedsmæssige hensyn.

Undersøger sig selv
En kritik af PET's brug af penge på tjenesterejser ville dog også være en kritik af Rigspolitiet selv. Rigspolitiet har nemlig tilsynsforpligtelse med, at PET overholder reglerne, når de foretager økonomiske dispositioner.

Og Bent Greve mener, at det er problematisk, at Rigspolitiet selv står for undersøgelsen.

- Det er klart, at det vil være mere hensigtsmæssigt, hvis nogle andre undersøgte det, fordi der er et sammenfald.

Se også: Scharf beholder millionhyre

- Rigspolitiets konklusion i rapporten er faktisk også en indirekte kritik af dem selv, da de jo tidligere burde have påtalt de tilfælde, hvor PET overtrådte reglerne, siger han.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Jakob Scharf, men i Rigspolitiet, hvor Jakob Scharf startede med at arbejde fra 1. januar, oplyser man, at han er på ferie.

Rigspolitiet: Ikke tid til interview
Og hos Rigspolitiet havde cheferne angiveligt ikke tid til at besvare mundtlige spørgsmål. Ekstra Bladets læsere måtte derfor nøjes med skriftlige svar fra Rigspolitiets kommunikationsafdeling:

'Hvad var det, der fik Rigspolitiet til at lave en kontrol af PET's økonomiske dispositioner?'

'Gennemgangen af PET's udgifter til den øverste ledelses tjenesterejser blev konkret iværksat i lyset af de beskyldninger, som var blevet rejst af tillidsmænd fra PET. Formålet var at undersøge, om midlerne til tjenesterejser for PET's ledelse har været anvendt i overensstemmelse med gældende regler og retningslinjer.'

Se også: DF til minister: Scharfs løncirkus skal stoppes

'Ekstra Bladet har i en række artikler beskrevet et muligt overforbrug på tjenesterejser allerede fra 2007 - hvorfor har man kun undersøgt perioden januar 2011 til oktober 2013?'

'Kontrollen er foretaget for de sidste tre regnskabsår, da det vurderes tilstrækkeligt til at kunne bedømme den gældende praksis for udgiftsafholdelse i forbindelse med tjenesterejser foretaget af PET's øverste ledelse'.

'I klagen fra PET-medarbejderne nævnes et konkret eksempel, der ligger før 2011 (Australien-turen, red.) - så hvorfor ikke undersøge den konkrete episode?'

'Jf. svaret på sidste spørgsmål.'

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere