Annonce:
Annonce:

Jobcenter i alarmberedskab: Tilkalder vagter før kontanthjælpskaos

Personale i Næstved Kommune frygter borgernes reaktion på at blive skåret voldsomt i kontanthjælpen i dag

Næstved Kommune skruer fra torsdag op for sikkerheden af hensyn til medarbejderne af frygt for borgernes reaktion på at blive skåret i kontanthjælpen. (Foto: Næstved Kommune)
Næstved Kommune skruer fra torsdag op for sikkerheden af hensyn til medarbejderne af frygt for borgernes reaktion på at blive skåret i kontanthjælpen. (Foto: Næstved Kommune)
Annonce:
Følg Samfund

Op mod 12.000 danskere står i dag op til et ordentligt hak i tuden og ikke mindst bankkontoen. Regeringens kontanthjælpsreform betyder for flere tusinde en overgang til uddannelseshjælp og knap en halvering af udbetalingen fra 10.500 til 5.700 kroner.

Ifølge Dansk Socialrådgiverforening kommer mange kommuner oven i købet til at halte bagefter med udbetalingen af kontanthjælp til de kontanthjælpsmodtagere, der rammes af gensidig forsøgerpligt.

Kaos før reform: Kuk i kæresters kontanthjælp

Næstved Kommune skruer nu op for sikkerhedsniveauet af frygt for rasende borgere - og medarbejdernes sikkerhed.

- Vi har forsøgt at tænke i forskellige scenarier om, hvad der kan ske og hvordan folk reagerer. Vi har kaldt flere vagter ind, end vi har normalt, og har fokus på konflikthåndtering, siger arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune, Kim Them Serup, til Ekstra Bladet.

Annonce:

Medarbejdere skal være trygge på jobbet
- Normalt har vi en fast vagt i jobcentret. Fra i morgen vil der være tre nogen tid frem. Vi har også rykket rundt på rutinerne for rådhusbetjentene. De er blevet rykket tættere på medarbejderne og overvåger, når borgerne kommer. Medarbejderne skal føle sig trygge, når de går på arbejde.

Kim Them Serup tilføjer:

- Vi går lidt famlende til det her, for vi ved jo ikke, hvordan folk reagerer. Men vi er i øget alarmberedskab for medarbejdernes skyld.

700 ramt i Næstved
Kim Them Serup fortæller, at 700 borgere i Næstved Kommune bliver ramt på pengepungen, og samtlige har modtaget et brev i december om ændringerne:

- Men brevet kan jo være røget hen i en bunke, og nogen opdager det måske først, når de bruger dankortet i morgen. Det kan jo godt fremkalde en reaktion, og vi forstår godt frustrationen, selv om det ikke er Næstved Kommune eller den enkelte socialrådgivers skyld.

Vil møde borgerne
For at tage luften så meget af de eventuelle konflikter som muligt, bliver medarbejderne, der møder borgerne, rykket fysisk frem i lokalet, så kontanthjælpsmodtagerne ikke skal sidde at vente på at komme i kontakt.

Annonce:

- Ingen skal gå hjem med uforrettet sag. Vi skal komme dem i møde med det samme, siger Kim Them Serup, som sammen med resten af ledelsen også vil være at finde i frontlinjen.

- Vi vender problemstillingen med det samme, og der vil både være sagsbehandlere, ledere og diskrete vagter til stede.

Det er både i Jobcentret på Jernbanegade 12 og i Ydelsescentret i Rådmandshaven.

Mister op mod 8.000 kroner
Kim Them Serup forklarer, at nogle borgere vil miste 8.000 kroner om måneden efter reformen. For langt de fleste står den slet og ret på en halvering af dagpengeydelsen fra cirka 10.500 til 5.700 kroner.

Gruppen af kontanthjælpsmodtagere, som bliver ramt i morgen, er unge under 30 år og kontanthjælpsmodtagere med gensidig forsørgelsespligt.

Kontanthjælpsreform: Nu er far flyttet fra os

Annonce:

Kærester rammes
Det er de nye regler om gensidig forsøgerpligt for samlevende kærester, der skaber bøvl med implementeringen i nogle kommuner. Nu afgøres kontanthjælpens størrelse nemlig af partnerens indtægt. Kommunerne kan altså først fastsætte størrelsen i månedens allersidste dage, når kæresten får sin lønseddel.

Til den problemstilling siger Kim Them Serup:

- Man skal dokumentere lønindtægten for samleveren, men hvis de er afleveret til tiden, får de kontanthjælpen udbetalt i morgen. Jeg kan ikke svare på, hvorvidt det er glippet for nogen.

Kender du til særlige initiativer i andre kommuner i disse dage? - Tip os på 1224@eb.dk eller sms til 1224

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: