Hver anden dansker tror på nyttejobs

At samle skrald og hundelorte er blevet virkelighed for mange arbejdsløse. De skal nemlig arbejde for at få offentlig forsørgelse. Og hver anden dansker tror på det politiske projekt

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

I en ny rundspørge blandt over 1.000 danskere svarer fem ud af ti ja til, at nyttejob vil gøre arbejdsløse mere aktive i forhold til at få et ordinært job. Tre ud af ti svarer nej.

Det er analyseinstituttet Wilke, der har foretaget rundspørgen for Avisen.dk.

Læs også: Stangstiv pølsemand i spritkørsel i pølsevogn

- Der er en del, der formentlig kan se, at nyttejobbene kan motivere arbejdsløse, fordi det i manges øjne ikke er særligt attraktivt at gå rundt i et nyttejob, siger Thomas Bredgaard, lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Dovne Robert: Jeg ville klage over hundelort
Nyttejobbene er en konsekvens af kontanthjælpsreformen og indfasningen af dagpengereformen. To politiske aftaler, der blev til i foråret 2013. Den ene uden stemmer fra Enhedslisten - den anden med.

Læs også: Skuespiller: Ingen trusser giver selvtillid

Dovne Robert, der blev kendt for at have været på støtten i 11 år, tror ikke på nyttejobbene.

- Før var kommunerne tvunget til at beskæftige folk med noget, der var fremadrettet. Nu kan de beskæftige folk med at samle hundelorte op. For kontanthjælpsmodtagerne er den del af reformen en forringelse, mener Robert Nielsen, der kaldte sig selv 'et dovent svin' og derfor fik tilnavnet Dovne Robert.

Læs også: Mærsk-familie sparker direktør ud

Rundspørgen viser også, at otte ud af ti mener, at opsamling af skrald er en acceptabel arbejdsopgave, mens kun fire ud af ti mener, at det er i orden, at en nyttejobber skal samle hundelorte.

- Hvis jeg var kontanthjælpsmodtager og blev jaget ud for at samle hundelorte op, så ville jeg skrive en klage. Det er jo rent faktisk ulovligt at efterlade hundelorte på gaden. At sætte kontanthjælpsmodtagere til at samle dem op er en opfordring til hundeejere om at lade stå til og begå ulovligheder, siger Robert Nielsen.

Tror mest på klassisk aktivering
I Slagelse Kommune skal nyttejobbere vaske legetøj i børnehaver og afspritte gangstativer på plejehjem, men de skal først og fremmest i løntilskud og virksomhedspraktik.

- Vi tror på begge dele, men mest på løntilskud og virksomhedspraktik, fordi det er en god vej ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelse, siger jobcenterchef Torben Bahn Petersen.

Læs også: Grisk elevatorsnak fra Goldman Sachs lækket Grisk elevatorsnak fra Goldman Sachs lækket

I den vestsjællandske kommune er der ingen planer om at lade modtagere af kontanthjælp og arbejdsmarkedsydelse samle hundelorte op.

- Du får mig ikke til at sige, at der er noget arbejde, der er dårligt. Men det er ikke det, vi har valgt. Vi har hele tiden haft nogle af de svage borgere, der hjælper med at holde byen pæn sammen med vores kommunale folk, og vi kan se, at det hjælper, siger jobcenterchefen.

Se også: Fanget på film: Løkke tager vovser med på job

De, der skal i nyttejob, er de stærkeste arbejdsløse. Dem, der er parate til at tage et job eller en uddannelse.

Ifølge en prognose fra Beskæftigelsesministeriet vil nyttejobbene svare til cirka 5.000 fuldtidsstillinger. 20.000-25.000 vil stemple ind og ud af de ikke-ordinære job, vurderer Kommunernes Landsforening.

0 kommentarer
Vis kommentarer